Истинските истории, които си струва да подкрепим

OFFNews 01 декември 2021 в 12:12 8403 0

Зад всяка истинска история от 12-те кампании на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“ стои корпоративната съпричастност, щедростта на стотици служители и външни дарители, които са помогнали да се осъществят общественозначими социални, здравни, културни и еко каузи. Райфайзенбанк разказва тези истории от 10 години. За това време подкрепа са получили 257 каузи, а събраните средства са близо 3 млн. лв.

COVID кризата постави нови изисквания пред грижата за здравето. Затова и проектите в сфера "Здравеопазване" в 13-то издание на кампанията, са посветени на профилактиката, лечението на коронавирусната инфекция, пост ковид ефектите и на неотложната помощ.

Пет здравни проекта са във фокуса на дарителството през 2021 г., представяме ви два от тях.

Снимка: ВМА

Помощ за белия дроб - със средствата ще бъдат закупени апарати за неинвазивна вентилация за Клиниката по пневмологие и фтизиатрия към ВМА.

Поне 30% от пациентите с COVID, лекувани в Клиниката по пневмология и фтизиатрия към ВМА, развиват усложнения и се нуждаят от неинвазивна вентилация - съвременен метод, чрез който може да се избегне интубацията на пациента, при която има сериозна смъртност. До момента клиниката разполага с три апарата за неинвазивна вентилация, които покриват едва 7% от нуждаещите се.

„С апаратите за неинвазивна вентилация се подпомага дишането на пациентите с тежка дихателна недостатъчност. Особено ефективни са при хората с хронични белодробни заболявания, които имат склонност към задръжка на въглеродния двуокис и повишаване на парциалното му налягане в кръвта. С този апарат могат да бъдат нормализирани кръвните газове на пациента. Може да се отложи и дори да се замени интубирането. Така шансът за преживяемост се увеличава. Говорим за малко по-леките случаи, в които, ако не разполагаме с такива апарати, много по-рано ще се налага пациентите да бъдат превеждани в интензивно отделение и интубирани“, разказва доц. Милена Енчева, д.м. – началник на Клиниката по пневмология и фтизиатрия във ВМА.

По думите ѝ в пиковете на пандемичните вълни клиниката има нужда от поне 5 апарата за неинвазивна белодробна вентилация, тъй като пациентите, които постъпват, са с тежка дихателна недостатъчност. В отделението се лекуват приоритетно и пациенти с хронични белодробни заболявания. Използването на един такъв апарат при COVID болен е средно две седмици, време, в което друг не бил могъл да бъде включен към него, обяснява пулмоложката.

„Това състояние не се преодолява бързо, две седмици е оптималният срок, в който се използва апарата при пациентите с COVID, понякога терапията продължава месец. Апаратите, с които разполагаме в момента, приоритетно се използват за хората с хронични белодробни заболявания, сред които също има много тежко болни. Кандидатстваме за този проект, за да имаме обособени апарати за неинвазивна вентилация за лечение на пациенти с COVID. Така няма да се налага смесване на апаратурата в едното и другото звено“, казва доц. Енчева.

Да помогнем на белия дроб да диша!

Дарителска сметка

Получател/Титуляр:: ВМА
IBAN: BG88RZBB91551033377706
BIC: RZBBBGSF
При банка: Райфайзенбанк
Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

Можете да дарите средства и с дебитна или кредитна карта, а ако сте клиенти на Райфайзенбанк с Райфайзен онлайн.

Снимка: Фондация "Първите три минути"

Животът има нужда от неочаквани герои - със средствата фондация "Първите три минути" ще постави 5 автоматични външни дефибрилатора за оказване на първа помощ в 5 български града.

Фондация “Първите три минути” е учредена през 2018 г. Целта ѝ е да насърчава и подпомага развитието и популяризирането на първата помощ. Една от каузите ѝ е посветена на овладяването на внезапния сърдечен арест (ВСА) - водеща причина за преждевременна смърт в Европа и света.

Проектът ще положи началото на обществени програми за ранна дефибрилация в България и предвижда поставянето на автоматични външни дефибрилатори (АВД) на обществени места. В рамките на проекта ще бъдат поставени 5 АВД на ключови публични места, в 5 града в страната; ще бъдат обучени хора за оказване на първа помощ с АВД и обозначено местоположението на апаратите. За избор на локациите ще бъдат приложени общоприетите изисквания – публичен достъп, условия за поставяне и съхранение.

За другите инициативи на фондация „Първите три минути“ разказва съучредителят ѝ Марияна Манушева:

„Сливи за смет – Стар акумулатор за нов дефибрилатор“ е вътрешен проект за фондацията, с който организираме кампании за набиране на средства за автоматични външни дефибрилатори, чрез събиране за рециклиране на стари акумулаторни батерии. През 2018 г. беше поставен първият обществен АВД в сградата на Физическия факултет на Софийския университет, в момента тече събиране на акумулатори за следващ АВД", казва Марияна.

По друг проект са обучени 60 преподаватели от 15 столични гимназии по оказване на първа помощ, изготвени и разпространени са 150 информационни табла и 1500 брошури в 15 столични средни училища. Фондацията организира и обучение по кардиопулмонална реанимация и автоматични външни дефибрилатори на 48 служители от Столичен инспекторат, с международно признат сертификат. Инициира изследването и картографирането на автоматичните външни дефибрилатори на територията на България.

"С кампанията „Дари дефибрилатор на "пингвините” събрахме средства за закупуване на АВД за Антарктическата база на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън. Осъществихме национално проучване за отношението на обществото към темата за оказване на първа помощ и степента и мащаба на обучените. През официалните международно сертифицирани курсове по основно поддържане на живота и автоматична външна дефибрилация (BLS/AED) на фондацията до момента са преминали над 500 души педагогически и медицински персонал, студенти по медицина и др.", казва още Марияна Манушева.

Как да дарите средства за проекта „Животът има нужда от неочаквани герои“

Дарителска сметка
Получател/Титуляр: Фондация "Първите Три Минути"
IBAN: BG55STSA93000025773843
BIC: STSABGSF
При банка: ДСК
Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

Можете да дарите средства и с дебитна или кредитна карта, а ако сте клиенти на Райфайзенбанк с Райфайзен онлайн.

Да направим историите по-добри!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!