Искат оставката на кмета на Горна Оряховица и общински съветници заради училището в Поликрайще

OFFNews 04 май 2020 в 12:00 9223 0

Искане за оставката на кмета на Горна Оряховица, председателя на общинския съвет и 18 съветници поискаха граждани в писмо до председателя на общинския съвет. Всички те са гласували "за" закриването на училището в Поликрайще.

Предложението бе гласувано на сесията от 30 април, а писмото - изпратено и до OFFNews - хората пишат, че това е "извършено против волята на огромното мнозинство от техните избиратели".

Снемаме доверието си от тях и искаме следните лица да си подадат незабавно оставката:

ГЕРБ: инж. Добромир Добрев – кмет; Димитър Николов – председател на Общинския съвет, Георги Бижев, Ангел Колев, Григор Минков, Савадор Ганчев, Даниел Костадинов, Деница Цветанова, Светла Ганева, Добрин Дириджиян, Борислав Генчев, Милена Димитрова. ВМРО: Кирил Кирилов и Христо Беремски. ДПС: Митко Станев – съветници. Алтернатива: Виктор Азманов, Иван Момъков, Иван Атанасчев и Николай Караиванов. Извънпартийна листа: Йордан Михтиев.

В обръщението им до българската общественост засегнатите пишат, че училището трябва да бъде запазено, че на заседанието подписката на гражданите е била скрита и че "с крещящи манипулации и нарушения" общинският съвет е взел решение за закриването на близо 200-годишното училище с 19 гласа "за", 4 "въздържал се" и 9 "против".

Искаме това да не влиза в сила! - пишат хората и допълват, че чашата е преляла. "Остана ни само ЕДНО училище и си го искаме."

Наред с това те настояват за премахване на делегираните бюджети в училища, нито едно училище в страната да не се закрива, да се възстановят закритите селски училища, автономия на училищата и "никаква намеса в тяхната работа от други населени места". След това описват историческата роля на Поликрайще.

Писмото е подписано "от името на гражданството на трите засегнати от тази мярка села Поликрайще, Крушето и Янтра" от проф. д-р Георги Николов Георгиев и д-р Марияна Николова Георгиева, син и дъщеря на дългогодишната учителка по български език и литература в Поликрайще Трифонка Романова Попниколова и най-дългогодишния директор на училището Никола Георгиев Попниколов. 

Писмото завърша с призива:"ПоликраЙще се пише с Й, защото така са го кръстили дедите ни. Не ни прекръщавайте, моля. Все едно е да прекръстим всеки човек както на другия му харесва".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови