Инженерна програма ще подготвя кадри за българските железници

OFFNews 08 февруари 2022 в 07:04 1520 0

Снимка ВУТП

Създаване на съвместна бакалавърска програма с инженерна насоченост подготвят Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) и Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ). Вчера ректорът на 140-годишното ВУ проф. д-р Миглена Темелкова и генералният директор на компанията Златин Крумов подписаха договор за сътрудничество.

Тя ще подготвя кадри за НКЖИ. Целта е още от септември да има прием. Жп компанията ще стимулира бъдещите си кадри със стипендия за целия курс на обучение.

ВУТП е пионер в разработването на образователни програми с бизнеса, компаниите подпомагат образователния процес с оборудването на лаборатори и симулатори, участват в лекциите и упражненията със свои представители, каза проф. Темелкова.

Близо 93% от студентите му започват работа по специалността си още докато учат. Това отразява стремежа на университета да бъде максимално близо до потребностите на трудовия пазар, когато организира и провежда образователния процес, коментира проф. Темелкова в обръщение към присъстващите.

„Изграждаме последно поколение системи за сигурност и управление на железопътната мрежа и за управление на ресурсите на влаковата дейност. Централизацията на тези системи се подготвя от водещи европейски производители, но след това е много трудно да се намерят кадри, които да оперират системите. Затова е важно да изпратим сигнал към децата, че могат да останат и да развиват таланта си тук. Защото и тук могат да намерят предизвикателна и удовлетворяваща работа“, каза Златин Крумов.

Той допълни, че компанията развива проекти на стойност 1.3 млрд. лв. Огромна част от тях обхващат интегрирането на последно поколение системи за управление на жп транспорт, сигнализация, извличане и анализ на данни и за оперирането с тях компанията ще се нуждае от мотивирани и подготвени специалисти. Само софийското поделение на компанията изпитва недостиг на персонал. Над 100 са незаетите места.

ВУТП е основано през 1881 г. с указ на Княз Александр Батенберг и е най-старото специализирано висше училище в България. То разполага с академичен състав и материална база, адекватни за потребностите на трудовия пазар. Бройките за държавна поръчка всяка година се увеличават поради интереса от страна на кандидат студентите за обучение в специалности като киберсигурност, мрежова администрация, архитектура на приложения и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови