Инспекцията по труда предупреди за опасност от аварии в мините

OFFNews 21 май 2014 в 11:07 1871 0

Главна инспекция по труда предупреди за опасност от аварии в мините след обилните валежи.

Обилните валежи в страната създават повишен риск от наводнения на подземните минни обекти, затова директорите на мините трябва да вземат превантивни мерки за защита на живота и здравето на работниците, посочват от ГИТ.

От ГИТ припомнят, че работодателите в мините трябва да изпълняват мерките в задължителния за всяко добивно предприятие план за справяне с аварии. В плановете трябва да са предвидени мерки за предотвратяване на наводнения, образуване на свлачища и пропадания, както и за спасяване на хора в случай на наводнение в мината.

Един от признаците за хлътвания и свличане на земни пластове е изменението в релефа на повърхността над минните изработки. Оросяване на забоя, капеж, усилване на скалния натиск и др. може да са признаци за възможен пробив на вода и глина. В тези случаи работата трябва да се прекрати и хората от този забой, както и работещите от всички други изработки, намиращи се под опасност от наводняване, да се изведат на безопасно място, допълват от ГИТ.

Необходим е и непрекъснат контрол на състава на въздуха в мината, тъй като наличието на повишена концентрация на въглероден оксид, въглероден диоксид, метан, сероводород и кислород може да е признак за нахлуване на вода и кал от съседни изработки и отработени пространства, предупреждават от Инспекцията по труда.

В момента тече проверка, свързана с периодичния контрол, в „Горубсо” -  Златоград. Заради опасностите от обилните валежи обаче контролните органи на ГИТ започват проверки в предприятията за подземен добив на руди и въглища, за да се установи какви мерки са предприети за предотвратяване на наводнения и свлачища, както и каква е готовността в тези обекти за реакция при възникване на аварийни ситуации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!