Инспекцията по труда празнува 110 години от създаването си

OFFNews 02 ноември 2017 в 11:58 3199 0

Снимка Главна инспекция по труда

Агенция Главна инспекция по труда навършва 110 години утре. 

По повод празника от 10 ч. най-голямата дирекция „Инспекция по труда“ в страната – София град, ще посреща всеки, който желае да получи консултация и информация относно трудовите си права, задълженията си на работодател или да се запознае с процеса на извършване на проверка. Инициативата е част от Седмицата на отворените врати.

В различни дни от седмицата служители на Агенцията в страната организираха изнесени приемни в общини извън областния град, тъй като консултации и информация на място в дирекциите се дават ежедневно. Те посетиха предприятия, където в работна среда информираха ученици от професионални гимназии, включени в дуално обучение, за трудовите им права и за важността да спазват правилата за безопасност на труда.

Работодателите, които желаят да се научат как могат да изготвят сами оценка на риска чрез онлайн инструментите, разработени от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, получиха покана да посетят дирекциите „Инспекция по труда“ или да заявят посещение на помощник-инспектори, назначени по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“ за да им демонстрира възможностите на интерактивните инструменти за оценка на риска.

Първообразът на една от най-старите институции в страната е Инспекторатът по труда. Той е създаден по силата на Закона за Инспектората по труда, утвърден с указ на княз Фердинанд на 03.11.1907 г. От 1998 година денят е официален празник на Инспекцията по труда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!