Инициативен комитет събира пари за паметник на Раковски в София

OFFNews 23 февруари 2017 в 20:15 4211 3

Снимка Добромир Видев

Човек в четническа униформа застана на мястото, където се планира да бъде издигнат паметника на Раковски.

Инициативен комитет набира средства за построяването на паметник на Георги Стойков Раковски в София. Днес инициативата беше представена на пресконференция в Информационния център на Министерството на отбраната. 

Инициаторите предлагат паметникът в цял ръст от бронз да бъде поставен в градинката пред сградата на Информационния център на МО в столицата на ул. „Раковски“106, а съществуващият мост на ул. „Г.С.Раковски” над Владайската река при бул. „Сливница” да бъде наименован „Раковски мост“. По този начин ще бъде достойно отбелязана 150-тата годишнина от смъртта на родоначалника, идеолога и първи ръководител на националноосвободителното движение в България Съби Стойков Попович от Котел, по-известен като Георги Сава Раковски.

Идеята бе представена от главния инициатор и член на Висшия адвокатски съвет адв. Марио Топчийски, от бившия председател на Столичния общински съвет и главен преговарящ с ЕС Владимир Кисьов, от антрополога чл. кор. проф. Йордан Йорданов, бивш директор на Института по експериментална морфология и антропология към БАН, от о.з. ген Съби Събев, бивш председател на Съюза на офицерите от запаса „Атлантик“, и от журналиста и говорител на Инициативния комитет Калин Манолов. Членът на Национално дружество „Традиция“ Момчил Стефанов в костюм на легионер от Първата българска легия възкреси спомена за Раковски. „Без Раковски нямаше да има Левски“ – бе общото мнение на участниците в пресконференцията. „Когато държах в ръцете си черепа на Раковски, се чувствах най-много българин“, емоционално заключи проф. Йордан Йорданов.

Членове на Инициативния комитет са бившият национален военен представител на България в Съюзното командване на НАТО о.з. ген. Ангел Златилов, бившият началник на Военна академия "Георги Раковски" и заместник- министър на отбраната о.з. генерал-лейтенант Атанас Запрянов, о.з. кап. I ранг Васил Данов, председателят на Съюза на колекционерите в България проф. Валери Стефанов, адвокатите Менко Менков и Любомир Денев, писателят Николай Василев, журналистите Бойко Станкушев, Владимир Йончев и Калин Манолов, и др.

Инициативата се подкрепя от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. До края на днешния ден иницитаторите ще внесат своите писмени предложения до Столичния общински съвет, за да бъдат гласувани на неговата първа сесия.
Иницаторите са открили разплащателна банкова сметка, на която всеки може да дари според възможностите си, за да се увековечи паметта на героя.

BG88UNCR70004522873358 – Инициативен комитет „Раковски в София“.

Целта е да се съберат 75 000 лв., с които да се направи паметника в градинката пред Информационния център на ул. „Раковска“ МО (ъгъла с ул. Ген. Гурко”) и да се облагороди пространството около бъдещия „Раковски мост”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

3

Лопе де Вега

24.02 2017 в 08:28

Подкрепям напълно! Призовавам инициативния комитет да заложи изискването бъдещият паметник да не бъде превръщан в паметник на кича и простотията. Да не стане и той жертва на нечия мания за величие.

Поздрав!

9016

2

Бойка Пехлева

23.02 2017 в 21:50

http://frognews.bg/news_128630/Nov-pametnik-na-Graf-Ignatiev-shte-bade-izdignat-v-Sofiia/

Това е срам и позор за България.

9016

1

Бойка Пехлева

23.02 2017 в 21:48

По повод на съобщението, че догодина ще бъде изграден втори паметник на Граф Игнатиев в София, питам се откъде имаме пари за същия, и #КОЙ е пожелал изграждането му, след като на всички истински българи е ясно, че това е истинският палач на Апостола, който го е пратил на бесилото...