Quantcast

Имотният и Търговският регистър се сливат в един портал

OFFNews Последна промяна на 09 юни 2020 в 14:45 4503 0

Имотният регистър, Търговският регистър и регистърът на юридическите лица с нестопанска цел (ТРРЮЛНЦ) ще се слеят в единен портал, съобщават от Агенцията по вписванията.

От 27 юли 2020 г. спира функционирането на действащите сега сайтове на регистрите - http://brra.bg и http://icadastre.bg.

Единният портал обединява сайтовете на Имотния регистър (ИР) и Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ТРРЮЛНЦ) в обща платформа на адрес http://portal.registryagency.bg. Проектът е реализиран по Оперативна програма „Добро управление“.

Новият портал ще бъде презентиран на два етапа. На 9 юни http://portal.registryagency.bg ще стане видим за потребителите и те ще имат възможност да регистрират потребителски профили и присъединяване към тях на електронен подпис, сертификат, издаден от Агенция по вписванията или ПИК от НАП.

На 27 юли ще спрат сега действащите brra.bg и icadastre.bg и и ще може да се използва пълната функционалност на http://portal.registryagency.bg.

В периода от 9 юни до 27 юли в модернизирания портал http://portal.registryagency.bg ще могат да се извършват следните дейности:

- да се регистрира потребителски профил и към него да се присъедини средство за идентификация, да се направи тестово подписване. Първоначалната идентификация гарантира повишено ниво на сигурност, проследимост на действията и защита на личните данни съгласно европейската регламентация;

- да се извършват свободно справки в Търговския регистър, за които не се дължат държавни такси;

- да се преглеждат сканираните документи, съдържащи се в делата на търговците/ЮЛНЦ, след успешна регистрация на потребителски профил с присъединено средство за идентификация. Важно уточнение е, че издадените преди 23.04.2020 г. сертификати от Агенцията по вписванията няма да могат да се ползват в новия портал. За достъп до функционалностите му, сертификатите трябва да бъдат с дата на издаване след 23.04.2020 г.;

- да се извършват нови за Имотния регистър безплатни справки - „Проверка на статус на заявление“ и „Проверка на местонахождение на служба по вписванията“. Новост за потребителите на Имотния регистър е функционалността „Калкулатор за изчисляване на държавни такси“.

След 27 юли, заплащането на таксите за услугите чрез отдалечен достъп в Имотния регистър ще се извършава единствено по електронен път. Наличните средства по сметка на потребител в icadastre.bg ще бъдат прехвърлени автоматично след 27 юли, ако потребителят е заявил в профила си в новия портал желание за обединяване на профил.

Единният портал ще работи с актуална версия на операционната система за компютри и смарт устройства (напр. над Windows 8 или MacOS 10 и др.). Интернет браузърите като Microsoft Edge, Chrome, Mozilla Firefox или Safari следва да бъдат актуална версия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !