Имен ден празнуват хората, които заслужават похвала

OFFNews 31 юли 2019 в 06:21 1819 0

Църквата почита днес Св. Евдоким. Имен ден празнуват Евдоки, Евдокия и Дочо. Името е старогръцко и означава "човек с добра репутация, заслужаващ похвала". 

Св. Евдоким се родил в Кападокия (Мала Азия) от благочестиви родители – Василий и Евдокия. По времето на цар Теофил той бил млад офицер във войската. Но и като военен полагал голям труд да живее по евангелските заповеди. Бил непорочен, милосърден, избягвал всякакви суетни развлечения и празнословия.

Заради неговите необикновени добродетели царят го назначил за кападокийски воевода. На тая висока служба Евдоким се стараел да бъде справедлив пред всички. Но по Божия промисъл се поминал на 33 години.

Неговите мощи се оказали целебни. 18 месеца след смъртта му майката на Евдоким отворила гроба му и намерила тялото му така, както бил положен. По-късно мощите на праведника били пренесени в Цариград и поставени в новата църква "Св. Богородица", построена от неговите родители. Вярва се, че пръст, взета от гроба на св. Евдоким, изцерявала болни.

От утре започват Богородичните пости. През тези две постни седмици (1-14 август) Църквата се подготвя за празнуването на Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, чествани всяка година съответно на 6 август и 15 август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови