Имало план военни хеликоптери да разтоварват заседналия кораб (видео от дрон)

Георги А. Ангелов 01 октомври 2021 в 18:16 2162 0

Преди ден началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев са направили облитане на района на заседналия кораб с хеликоптер, разказа служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

„Целта беше да се вземе решение дали хеликоптери могат да бъдат използвани за разтоварване на азотния тор. Заключението е, че рискът за техниката и хората би бил твърде голям, затова този вариант няма да се използва. Корабът се намира много близко до скали и при по-силен порив на вятъра, хеликоптерът може да бъде блъснат в тях. А това е нещо, което няма да позволим“, заяви Панайотов.

Хеликоптер на ВМС е в тридесетминутна готовност да направи евакуация на моряците от заседналия край Камен бряг кораб, ако това се наложи, съобщи още министърът.

Дрон на Военноморското училище „Никола Йонков Вапцаров“ следи от небето заседналия край Камен бряг кораб „VERA SU“, съобщиха още от министерството.

Морско училище е част от междуведомствения екип, сформиран с цел намаляването на потенциалните рискове и освобождаването на плавателния съд. Решението корабът да бъде наблюдаван с безпилотни летателни средства е част от мерките за разрешаване на кризата. Летателните апарати ще извършват непрекъснато наблюдение на обстановката през светлата част на денонощието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!