Има такъв народ отхвърли поканата на ГЕРБ, мандатът отива при Слави

OFFNews 22 април 2021 в 10:23 11875 0

Партия ГЕРБ официално покани партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ за провеждане на разговори след получаването на проучвателния мандат за съставяне на правителство и почти мигновено получи отказ.

Срещата бе планирана за 12 часа в зала „Запад“ на Народното събрание. В преговорния екип на ГЕРБ са кандидатът за премиер в проектокабинета ГЕРБ-СДС Даниел Митов, Любен Дилов - номиниран за министър на туризма и Калин Вельов - кандидат за министър на културата.

От „Има такъв народ“ обаче са категорични, че няма да преговарят с партията на Бойко Борисов.

"Уважаема, г-жо Атанасова, относно вашата покана за консултации по обсъждане на състав и структура на Министерски съвет на 22 април 2021 г. заявяваме следното: Още преди конституирането на настоящия парламента ПП "Има такъв народ" заяви пределно ясно, че по никакъв начин и по никакъв повод няма да участва в разговори с партии, представляващи досегашното управление на страната. За нас ПП ГЕРБ е основен символ на статуквото и за нас е изключено да обсъждаме, каквото и да било правителство, предложено от представителите на тази партия. За това намираме за естествено да откажем предложените от вас консултации". Това е официалния отговор на писмото от ГЕРБ изчетен от Тошко Йорданов.

Той не отговори на въпрос дали ИТН ще приемат мандата.

Очаква се ГЕРБ да върнат мандата на президента, без да бъде подлаган на гласуване в парламента. Много е вероятно това да се случи още днес.

Вчера първата поканена политическа сила „Демократична България“ също отказа да участва в разговори с ГЕРБ за бъдещ кабинет.

След като ГЕРБ върне мандата, на ход е президентът Румен Радев - да го връчи на "Има такъв народ". По конституция държавният глава няма срок да направи това, но според собствените му заявки - няма да се бави.

С връчването на мандата на ИТН формацията има 7-дневен срок да предложи състав на правителство, ако изобщо има намерение да прави такова. Ако не може да реализира кабинет или реши да върне проучвателния мандат, държавният глава сам избира на коя формация да го връчи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews