Има ли опасност от епидемия от морбили?

OFFNews Последна промяна на 26 март 2018 в 10:34 4323 0

Снимка Pixabay

Случаите на заразени с морбили в Европа растат, има условия за епидемия и у нас, смята държавният здравен инспектор д-р Атанас Кунчев.

В сутрешния блок на bTV той посочи, че само за две години заболеваемостта е скочила в пъти - от 4000 случая в Европа за 2015 г. до 15 000 за 2017-а. Най-много са били те в Румъния и Италия - 5000.

Последният случай у нас е от миналата седмица на майка и дете, дошли от Италия. Майката е в тежко състояние и се лекуват в Инфекциозна болница.

Преди дни Европарламентът предупреди за опасен спад във ваксинациите. Нарастващите и широко разпространени обществени колебания относно ваксините будят тревога и вече имат последици, констатират членовете на Комисията по обществено здраве в ЕП. Те добавят, че намаляващото обществено доверие във ваксинирането представлява голямо предизвикателство и вече е довело до последици за здравето.

Данните на ЕП посочват, че всяка година ваксинирането предотвратява 2,5 млн. смъртни случаи, а за периода 2008 до 2015 година е имало 21 хил. случаи на предотвратими болести.

„Това, че много хора продължават да са против ваксините, значи, че има нужда от повече информация”, посочи още д-р Ангел Кунчев. По думите му групата на антиваксърите е много активна и много гласовита, но реално около 500 са децата, чиито родители с подпис са отказали ваксини.

Епидемията от морбили беше регистрирана в Пловдив през март месец миналата година. За кратко време в града имаше 146 случая, предимно в ромския квартал Столипиново. 9-месечно бебе почина от тежкото протичане на болестта, а останалите бяха приети в Инфекциозната клиника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови