ИИАКВ сменя НИМХ в БАН

OFFNews Последна промяна на 12 ноември 2018 в 16:17 2220 0

БАН създава ново самостоятелно научно звено на мястото на Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ), който трябва да излезе от академията в началото на следващата година. 

Новото звено е с работно наименование „Институт за изследване на атмосферата, климата и водите“ (ИИАКВ), съобщава "Фокус". 

В новото звено ще се отделят част от дейността, активите и пасивите на сегашния НИМХ – БАН. То ще започне да функционира от 1 януари 2019 година. От същата дата ще функционира и НИМХ към Министерството на образованието и науката (МОН).

Учените, специалистите и членовете на научно-помощния персонал на НИМХ трябва да подадат заявление, ако искат да работят в новото научно звено.

От съобщението става ясно, че информацията за това ще бъде конфиденциална до обособяването на двете звена, едното в БАН, другото в МОН.

Срокът за подаване на заявленията е 20 ноември. Тези, които решат да останат в БАН, в новото звено, ще запазят научните си степени и академични длъжности. Те ще запазят проектите си и условията за работа, в т.ч. ползваната научна инфраструктура.

На 31 октомври от Управителния съвет на БАН е обявен конкурс за директор на Института за изследване на атмосферата, климата и водите при БАН със срок за подаване на документи до 30 ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови