Идея на Радев: портал, който свърза българите в чужбина с компании в България

OFFNews 24 септември 2017 в 12:25 6838 0

„България ще се стреми да засили връзките си с успелите българи в чужбина, чиито професионални успехи са най-добрата реклама за страната ни в международните бизнес среди. Насърчаването на инвестициите в България трябва да бъде обща задача на институциите и на тези доказани експерти”, заяви президентът Румен Радев по време на среща в Чикаго с наши сънародници, работещи за световни компании, цитиран от БТА.

Държавният глава беше категоричен, че бизнес климата у нас се нуждае от нови стратегически инвеститори. Според него трябва да се създаде информационен портал, който да свърже българите в чужбина с браншовите организации и компаниите в България, които търсят професионалисти в конкретни области. Такава подобна информационна платформа ще съдържа данните както за личния опит и експертизата на даден професионалист, така и за сферите на дейност и проектите на инвеститора.

"Подобен информационен портал може да съществува само на доброволна основа и за неговото изграждане и актуализация ще бъде необходима подкрепата на Министерството на външните работи, Българската агенция за инвестициите, българските посолства и консулски служби", заяви Радев и добави, че в редица европейски държави съществуват програми, които насърчават емигрантите в чужбина да се завърнат и да работят в своите страни.

Според президента рекламирането на страната ни пред потенциалните инвеститори не трябва да залага на ниските разходи за труд, а на качеството на човешкия капитал, за което е необходимо засилването на връзките между образователните и научните институции и бизнеса.

"Ако не виждат условия за развитието си в България, хората ще продължават да я напускат", подчерта президентът.

Младите професионалисти обясниха, че за инвеститорите в България осъществяването на реформите в правосъдието, ефективната борба с корупцията и намаляването на административната тежест са основни предизвикателства, но се наблюдават и позитивни промени. Необходими са мерки за подобряване на сигурността в страната и за спазването на върховенството на закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови