Янка Такева: Насилието и стресът в работата са най-разпространени във феминизираните сектори

OFFNews 07 март 2018 в 13:31 3458 0

Насилието и стресът на работното място са най-разпространени във феминизираните сектори, каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева днес на конференция "Не на насилието на работното място", цитирана от БТА.

Форумът е организиран от КНСБ и от Комисията за равнопоставеността, семейството, жените и децата към КНСБ с председател Янка Такева, която също така е лидер на Синдиката на българските учители.

Такева допълни, че на първо място по стрес и тормоз е учителската професия. На второ място се нареждат медицинските специалисти, следвани от журналистите, работещите в леката промишленост и полицаите. Тя се позова на данни на изследване на Синдиката на българските учители. 

По думите на Такева в тези сфери има насилие, дискриминация, по-ниско заплащане и оттам - по-нисък социален статус в сравнение с професиите, в които има по-балансирано представителство на половете. Според нея проблемът е както на световно ниво, така и в България, където търпимостта към насилието е поколенчески проблем и има много силни стереотипи, с които трябва да се борим от ранна детска възраст.

Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков потърси корените на насилието в България в дълбокото чувство на несправедливост, което изпитва всеки българин.

По данни, изнесени от главния икономист на синдиката Любен Томев, между пет и 20 процента от работниците и служителите в Европа са засегнати от насилие и тормоз на работното място в зависимост от страната и от сектора.

Според заместник социалния министър Росица Димитрова никакви обичаи и традиции не могат да оправдаят насилието на работното място и трябва да се създаде обществена нетърпимост към проблема. Тя сподели още, че министерството работи в партньорство с АСП по проект "Заедно срещу насилието", финансиран по ОП "РЧР", по който ще се разработят законодателни предложения за борба с насилието, ще се подобрят и компетенциите на хората, работещи с жертви на насилие. 

От КНСБ ще настоява за закон срещу насилие на работното място, разработване на етичен кодекс по отрасли, антистрес програми във фирмите и създаване на комисия за разглеждане на молби и жалби на преживели насилие на работното място.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови