ИАГ дава на МВР и прокуратурата Държавно ловно стопанство 'Каракуз'

OFFNews 03 юни 2021 в 11:36 2287 0

Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) ще уведоми МВР и прокуратурата за нарушения в Държавното ловно стопанство "Каракуз". Дейността на сечището, където е открито нарушение, е спряна от ИАГ.

Горски инспектори от Регионална дирекция по горите – Русе са задържали 142 куб. м незаконна дървесина на територията на ДЛС "Каракуз". Нарушението е констатирано по-рано днес след теренна проверка на обект в стопанството.

Проверяващите установили на терена 92,5 пространствени кубика дърва от дървесен вид „цер” – стара дървесина, неизвестно кога отсечена, и 50 пространствени кубика прясно отсечена дървесина от същия дървесен вид.

Дървесината е задържана и е дадено разпореждане за спиране на дейността в обекта.

Документна проверка установява, че същият отдел е освидетелстван с протокол в началото на месец януари 2021 г. В документа е записано наличие на временен склад на 140 плътни кубика от всички категории дървесина от видовете „цер” и „благун”. Проверяващите установили, че превозни билети от този отдел са извозени с 54 пл. куб. повече дървесина от наличната по документи.

Инспекторите констатират, че на 1 юни пак за същия отдел е издадено позволително за сеч, без да бъдат качени в интернет базираната система на ИАГ, съответно технологични планове, карнет описи и сортиментни ведомости.

По нормативни документи това позволително влиза в сила след тридневен срок., т.е. от 4 юни. Проверките по случая продължават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!