И природозащитници ще протестират по време на европредседателството заради втория лифт в Банско

OFFNews 28 декември 2017 в 17:07 3063 0

И природозащитниците заявиха, че ще протестират по време на европредседателството. Причината - решението на Министерския съвет, което даде зелена светлина за строежа на втори лифт в Банско на територията на Природен парк "Пирин".

Експертът в организацията "Световен фонд за дивата природа" Катерина Раковска каза за "Хоризонт" по БНР, че организацията ще обжалва решението пред Върховния административен съд, след като то бъде официално публикувано, тъй като за сега имат информация за решението само от медиите. Тя допълни, че ще има нови протести, освен днешния пред НС, и ще се постараят те да са по време на председателството ни на Съвета на ЕС.

В същото време жители на Банско блокираха път Е-79 с искане кабинета да позволи изграждането на линията, което да намали огромните опашки на сегашния
кабинков лифт и цялостно да подобри условията за ски туризъм.

Министър-председателят в същото време заяви, че вторият лифт в курорта ще бъде започнат, след като бъде одобрен подробен план за управлението на природния парк. Според управляващите решението за втори лифт е в полза на икономиката и природата. Борисов се опита да успокои природозащитниците, обещавайки, че всяко инвестиционно намерение, което ще се прилага в Пирин, ще минава и на екологична оценка и оценка за съвместимост, както и всички необходими и указани в закона действия.

Приемането на спорното решение за природния парк разтресе отношенията в коалиционното правителство. Лидерът на Патриотите Валери Симеонов, който бе радетел на разширяването на ски зоната в града, заяви преди време, че дори "не иска да вижда премиера Борисов". 

По време на домакинството ни на Съвета на Европа се очаква на протест да излязат и служители на МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!