И пак на трапезата - Стефан, Стоян, Таня...черпят за имен ден

OFFNews 27 декември 2017 в 07:16 6224 0

Стефановден е, 225 635 души слагат масата днес и посрещат гости за имен ден. Името Стефан носят 51 578 души, Стоян са кръстени 46 483, трети по брой сред празнуващите днес са дамите, назовани Таня - 22 652. 

Честит имен ден ще чуват още Стоянка, Стефана, Стефка, Стефания, Стефи, Фани, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Станка, Станчо, Цоньо и Цонка. Купонът се очаква да е като за последно, защото това е последният празник за годината преди посрещането на Новата 2018. 

Името Стефан е от гръцки произход и означава "венец". На третия ден от Коледа на трапезата по традиция се слагат свинско със зеле и баница с месо. 

Свети Стефан е първият мъченик за християнската вяра. Той е бил първият архидякон в Ерусалимската църква.

В нея влизали хора от всички среди, а Св. Стефан посочвал дейност и призвание на отделните й членове. Хора от различни страни и народи получавали храна, богати дарявали имотите си. 

Юдейските началници обаче започнали силно да се тревожат и да взимат строги мерки срещу апостолите, които помагали на народа и проповядвали. Те ги наказавали, затваряли ги в тъмница, забранявали им да проповядват, възбуждали срещу тях народа, наричайки ги разорители на Мойсеевия закон. Те оклеветили и архидякон Стефан и го пребили с камъни.

В 415 г. мощите на първомъченика Стефан били открити чрез видение, което имал един свещеник. Те били поставени в Сионския храм в Ерусалим. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови