И изкуственият интелект ще помага за спиране на цигарите

OFFNews 03 октомври 2023 в 10:34 10030 0

AI

Снимка Shutterstock

Навлизането на умните технологии в сферата на намаляване на вредата е бъдещето на иновациите в сектора.

Изкуственият интелект изглежда е напът да промени много от аспектите на живота ни, дори и пушенето на цигари и възможностите за отказването им. Това стана ясно по време на Глобалния форум за тютюн и никотин (GTNF), който събра в Сеул стотици учени, лекари и неправителствени организации за борба с тютюнопушенето от цял свят.

Едно от полезните приложения на AI може да се окаже свързано с намаляването на вредата от тютюнопушенето с помощта на бездимните алтернативи и в крайна сметка пълното елиминиране на приема на никотин.

Учените са обнадеждени, че изкуственият интелект може да се окаже ключова подкрепа за хората, които се опитват да спрат да пушат, но не могат да го направят без да използват никотин. Идеята е това да се случва по начин, който не включва горене.

Снимка: Shutterstock

Основната вреда от цигарите не е в никотина, а в горенето, при което се отделят токсични вещества, а на това се дължат много от хроничните болести по света, напомниха изследванията си специалисти от Швеция, Япония, Великобритания, Нова Зеландия и други. Това са и страните, които отбелязват най-сериозен напредък в борбата с тютюнопушенето, което взима 8 млн. жертви всяка година. Общото при тези държави е, че бездимните алтернативи като електронни цигари, устройства с нагряване на тютюн и снус се използват от властите като инструмент за отказване на цигарите и намаляване на вредата от тютюнопушенето върху общественото здраве и това вече дава резултат. Така Швеция отбелязва само 6% пушачи и най-малко болни от рак на белия дроб в Европа, Япония регистрира близо 40% спад в продажбите на цигари и намаляване на хоспитализациите от четири болести, свързани с тях. Великобритания декларира милиони отказали пушенето с вейпинг по национални програми, а Нова Зеландия се бори да стане първият Остров без дим, в който днешните 14-годишни никога няма да могат да си купят цигари на територията му.

Електронните цигари стават „умни“

Снимка: Shutterstock

Как обаче изкуственият интелект ще ни откаже от цигарите? Устройствата за нагряване на тютюн и електронните цигари ще могат да използват технология, която да „опознае“ навиците на собственика си, когато той употребява тези бездимни алтернативи. Продуктите от бъдещето ще бъдат индивидуализирани – устройството ще знае кога имате нужда от повече никотин – сутрин или следобед, от колко никотин имате нужда, по колко и как си дърпате и ще може да се регулира само. Учените се надяват също изкуственият интелект да им подскаже и „скрити тайни“ по темата намаляване на вредата, така че усилията им да продължат да вървят в правилната посока – резултатно отказване от цигарите чрез бездимните алтернативи и в крайна сметка спиране и на тях. Прогнозите са, че технологията, задвижвана от изкуствен интелект, ще помогне на хора, които не могат да се отърват не само от навика си да пушат, но и от пристрастяването си към никотина. Част от тях изпитват сериозен физически дискомфорт и странични ефекти от отказването от цигарите, когато рязко се откажат от никотина.

„Навлизането на умните технологии в сферата на намаляване на вредата е бъдещето на иновациите в сектора. Това ще предложи страхотни възможности и пушачите ще имат избор“, обясни Джеймс Куанг, експерт към Комитета за иновации в областта на науката и технологиите в китайския град Шенжен и доктор по органична химия от университета в Хонконг.

„Иновациите и изборът на алтернатива са много важни. И в момента имаме тотално различни продукти, от които пушачите могат да намерят най-подходящия за себе си, за да спрат да пушат. Данъчната политика е изключително важна част от този избор – ако продуктите с намалена вреда са по-достъпни от цигарите, потребителите имат още една причина, освен здравето си, да ги изберат“, посочи и Тим Андрюс, директор по въпросите на потребителите в организацията Американци за данъчна реформа.

Иновациите никога не са били приемани веднага, но неоспоримите и достоверни научни данни успяват да си пробият път. Ако регулациите пречат на новите никотинови продукти, ще бъдат загубени още много животи от болести, свързани с тютюнопушенето, изтъкна още Андрюс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика