''И 100 пъти повторена, лъжа е: Няма да пращаме войници в Украйна''

Някои партии си мислят, че боравейки със страха на хората, ще постигнат голям резултат на изборите. Не, няма да го постигнат, каза военният министър

OFFNews 28 март 2023 в 09:15 4636 9

Димитър Стоянов

Снимка БГНЕС Архив

Военният министър Димитър Стоянов.

Няма решение за изпращане на български военнослужещи на територията на Украйна. Страната ни няма и как да предостави 155-милиметрови снаряди, защото няма такива. Това заяви военният министър Димитър Стоянов в сутрешния блок на Нова телевизия.

„Една лъжа повторена 100 пъти няма да стане истина. Изборите на 2 април ще минат и ние ще се събудим отново с лъжата, която беше тиражирана през тази кампания”, категоричен е Стоянов.

„Мога да ви покажа решение на МС 128 от 16 февруари. С него се взема решение за изпращане на един офицер в Брюксел, щабен офицер в Полша и екип за обучение в Полша. Никъде няма решение за изпращане на военнослужещи в Украйна. Решението на НС е за изпращане на наши военнослужещи на територията на страна членка на ЕС. Украйна не е такава”, продължи военният министър.

Той отново подчерта, че не може да има подобно секретно решение.

„Трябва да има решение на НС. Няма и натиск за такова решение. Това е за вътрешнополитическа употреба. Някой си мислят, че боравейки със страха на хората, ще постигнат голям резултат на изборите. Не, няма да го постигнат”, каза Димитър Стоянов.

Той призова за спокойна обстановка, да се говорят истините и така да се привличат избиратели.

Относно решението на Европейския съвет за изпращане на 155-милиметрови снаряди в Украйна, военният министър отново подчерта, че страната ни изобщо не разполага с такива.

„Няколко пъти заявих, че България следва общата политика на Европейския съюз и Европейския съвет. Взетото решение е ясно. Три момента има в това решение. Първото е предоставяне на 155 милиметрови снаряди на Украйна – 1 милион. Нали не очаквате, че те ще се предоставят от днес за утре? Те трябва да бъдат извадени от складови наличности. Ние нямаме такива. България няма 155-милиметрови снаряди. Няма как да се включим в такова решение на ЕС. Производството на такива снаряди ще отнеме много време – повече от година. Но в крайна сметка Министерски съвет не разполага с такива. Затова казахме, че не можем да участваме в тази сделка”, обясни военният министър.

Нямало възможност и да се произведат.

„Доколкото ми е известно ВМЗ още няма възможност да произвежда такива снаряди. Целта на предоставянето на боеприпаси от наличностите на МО е тяхното опресняване, в строго съответствие с решението на НС”, каза Димитър Стоянов.

По думите му въпреки че страната ни не може да изпрати такива снаряди, тя не може и да спре другите държави, които могат и искат да пратят такава помощ. Затова и България подкрепя общата политика на ЕС.

„Трябва ли България да спре помощта, която някои държави желаят да дадат на Украйна? Не! Това е причината да коментираме, че България подкрепя общата политика на ЕС. Ние няма как да подкрепим 155-милиметрови, при условие, че ние ги нямаме”, каза още военният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

9

ob1

28.03 2023 в 16:26

Ето от сайта на ВМЗ - http://vmz.bg/en/продукция/артилерийски-системи/изстрел-със-155-mm-оф-грана та-м107-еквивалент/

Защо министърът лъже безсрамно?

788

8

jorj

28.03 2023 в 13:39

Този шушоменгер неизпълнява решение на Парламента и ще рамо до рамо с Предателя радев на подсъдимата скамейка.

2099

7

Mateevk

28.03 2023 в 10:54

за преговори? Дайте конкретно да говорим по темата за мира. Това е тема, която ме вълнува и аз съм го повтаряла в тази зала. С други думи – смятате ли, че за да седнем на масата за преговори, трябва да поискаме от Русия да прекрати военните си действия и да изтегли войските си от територията на Украйна? Да или не? Смятате ли, че трябва да преразгледаме границите на Украйна и как? Смятате ли, че трябва да се дадат на Москва териториите, които са окупирали и тези, на които е проведен референдум? Да или не?
Тези отговори искам да чуя от вас, ако ще говорим за мир сериозно. В противен случай това е само една пропаганда, която се прави на гърба на суверенна нация от свободни хора и на гърба на международното право. Това е безотговорно!
Благодаря!“

2099

6

Mateevk

28.03 2023 в 10:54

Джорджа Мелони, министър-председател на Италия, в изказване пред италианския парламент:

„Уважаемата Елиза Скутела (депутат) казва: „Спрете се!“
Мисля, че трябва да го кажете на Путин, уважаема. Странно е да го казвате на нас, защото може би това е предателство към позицията ни. Това означава да позволим инвазията в Украйна. Ако спрем, ние ще го позволим. Нещата трябва да се наричат с истинските им имена. Ако спрем, ние ще разрешим заграбването на Украйна.
Вижте, аз не съм толкова лицемерна, че да подменя инвазията с думата „мир“. Затова аз вярвам, че ние няма да се съгласим с инвазията в Украйна, което не означава, че няма да работим за мирен план и разрешаване на конфликта. Вие наистина ли мислите, че някой одобрява войната? Мислите ли, че на някой му харесва да бъде в подобна ситуация? Не! Но истинската ситуация е малко по-сложна от това, което се опитва да представи пропагандата.
Добре, говорим за мир. Страхотно! Според вас какви трябва да бъдат условията, за да седнем на масата

5827

5

pisnamiotmutri

28.03 2023 в 10:38

Като няма с какво създават лъжи за да ги борят пред простия електорат - БСП, Възраждане, ИТН, ГЕРБ

345

4

Джендо Джедев

28.03 2023 в 10:27

Voododoll,

Сигурно иска да каже, че ги нямаме в резерв. Но по бай Тошовски се опитва тоя факт (ако изобщо е факт, де) да го представи като факт, че няма как да предоставим тия снаряди ИЗОБЩО. Което вече е откровена лъжа.

14048

3

voododoll

28.03 2023 в 10:16

Тоя бастун що продължава да лъже?!

ВМЗ Сопот има и произвежда 155мм снаряди М107 еквивалент

И това се доказва с 2 секунди търсене в Гугъл... Радевките са малоумници и трябва да бъдат съдени барабар с Радев за престъпления срещу човечеството...

345

2

Джендо Джедев

28.03 2023 в 10:14

Веждичката ли беше дето лани ни плашеше, че през септември щели да ни мобилизират? После стана март... Или беше някой друг от тукашните мурзилки? Човек се обърква, все едно един уй ги е правил тия!

22548

1

dolivo

28.03 2023 в 09:40

Плашат Възражденци, ще трябва да се биеш.

А то, не само че няма да има мобилизация,

ами и морала ни толкоз - ако се наложи, телесата ни калпави изнежени, дебелашки свикнали да лапаме кебапи с бял ляп.

Затуй така плаши тази идея, щото знаем че сме трупове ако ни мобилизират.

А то дори няма такава вероятност
 
X

Да помогнем на украинските деца!