Христос Воскресе!

Свещеник Владимир Дойчев Последна промяна на 16 април 2017 в 06:54 6644 3

Христос Воскресе!

Вчера ние бяхме като безмълвни, заради това, че Животът слизаше в гроба, а днес, сякаш че онемяваме от радост заради това, че Животът веднъж завинаги срази смъртта.

Христос Воскресе!

Христос възкръсна от мъртвите и ни казва: „Радвайте се!“ (Мат. 28:9) Радвайте се, защото вечното победи временното. Защото смисълът на човешкото съществуване окончателно надви над неговото безсмислие.

Христос Воскресе!

Христос възкръсна от мъртвите и направи така, че за всеки един от нас да се появи възможността да гледаме Бога лице в лице. Да се гледаме един другиго лице в лице с искрена неизказана любов. И да можем да казваме: „Обичам те!“, което да отеква във вечността.

Христос Воскресе!

Христос Възкръсна от мъртвите и даде надежда за всичко онова, от което човешкият живот е губел смисъл. Защото каквото и да направи човек – забогатее, придобие, поумнее – той не може да спаси сам душата си от смъртта. „Христос Воскресе!“ е единствената човешка надежда.

Христос Воскресе!

Спомнете си лицата на онези, които сме изпратили, на онези, които са били близо до нас, които са ни били най-любими и са си отишли от него. Умножете това по милиардите смърти на този свят. А после кажете: „Христос Воскресе!“ Христос Възкръсна и на тези наши близки, на всички свои чеда, дарува живот. Христос Възкръсна и даде на човека да живее в неизказаната радост на Божественото Царство.

Христос Воскресе!

Христос Възкръсна от мъртвите и се разпръсват враговете Му и бягат от лицето Му ония, които го мразят. Ония, които до вчера са били страшни за нас, враговете на нашето спасение бягат ужасени от силата на Христовото Възкресение. А апостолът говори: „Де ти е аде победата, де ти е смърте жилото?“ (I Кор. 15:55)

Христос Воскресе!

И свети Иоан Златоуст ни увещава: „Никой да не оплаква своята бедност, защото Царството Небесно е отворено за всички“, защото Христос Възкръсна и отвори дверите на Рая за нас, осиромашелите и от богатствата на този свят, а също и от богатствата на оня свят и ни даде всичко. Христос Възкръсна и даде на нас, обеднелите откъм надежда, залог за това, че животът ни има смисъл.

Христос Воскресе!

И Ангел Господен благовести на жените-мироносици: „Защо търсите Живия между мъртвите, защо оплаквате Нетленния в тлението?“ Чрез Възкресението на Христа човекът става събеседник на Ангелите и техен съжител.

Христос Воскресе!

Христос Възкръсна от мъртвите и се явява на своите объркани и уплашени ученици. В живота на човека е възможно да мине много време, в което той да не познава Христос и все някак си да живее без Него. Но когато веднъж е познал Христос, вече не може да живее без Него. Чрез Възкресението ние можем да останем с Възлюбилия ни и Възлюбен от нас Господ завинаги.

Христос Воскресе!

Христос Възкръсна от мъртвите и говори на Тома: „Не бъди невярващ, а вярващ“, и нарича повярвалите „блажени“, и утвърждава в изповеданието: „Господ мой и Бог мой“ (Иоан 20:27-29). Вярата в нашия Господ Бог прави хората блажени, прави ги щастливи тук и сега в зачатък, а отвъд в пълнота.

Христос Воскресе!

Христос Възкръсна от мъртвите и като върви заедно с Лука и Клеопа – разгаря сърцата им. А заедно с това става спътник и на всички, които поискат да стигнат в Небесния град и възпламенява с любов и техните сърца. И ги кани за Свои сътрапезници като „благославя, преломява и им подава“ Своето драгоценно Тяло и Своята честна Кръв, за да Го „познаят“ така, както са Го познали и двамата апостоли (Лука 24:30-32).

Христос Воскресе!

Христос Възкръсна от мъртвите и избърсва сълзите от очите на Петър, а очите на Павел отваря да прогледат. Прощава греховете им и ги прави пастири на словесните агънца. А чрез това ни показва, че няма грях, който да не може да бъде опростен, изтрит, изгладен. Не съществува капка нечестие, която да не може да бъде погълната от океана от човеколюбие на Възкръсналия.

Христос Воскресе!

Христос възкръсна от мъртвите и даде вечна перспектива на теб и на мен, на всички ни…

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

3

Izalina

16.04 2017 в 14:34

Воистину воскресе!
Светло да Ви е!

26179

2

ELPIDA

16.04 2017 в 12:52

Воистина Воскресе !
Професоре,
Мир, Светлина,Любов,Разум,Благоденствие за всички.