Христо Стоичков получи приз ''Почетен факлоносец на мира''

Диана Варникова 23 септември 2022 в 16:36 1151 0

приз

Снимка Диана Варникова

Христо Стоичков с приз Почетен факлоносец на мира

Футболната легенда Христо Стоичков бе награден с приз "Почетен факлоносец на мира" в Пазарджик.

Звездата бе сред официалните гости на церемонията за посрещане на Пробега на мира, състояла се на площад „Константин Величков“. Освен Стоичков призът получиха и кметът на общината Тодор Попов и олимпийската шампионка по художествена гимнастика Мадлен Радуканова, като наградата им беше връчена от олимпийската ни шампионка по карате Ивет Горанова.

Събитието бе организирано от местната община Пазарджик, организацията "Пробег на мира" и Асоциация "Докосни дъгата", а сред гостите бяха евродепутатът Андрей Ковачев, посланици, консули и други дипломати в България.

Националният гвардейски отряд и представителни части на Българската армия участваха в тържествената церемония на централния площад в Пазарджик.

"Мирът трябва да е мир. В нас и около нас. Той е по-важен от всичко на света". Това заяви "златната осмица" Стоичков, който по-късно с кмета на града посети бъдещата "Градина на света" в парк-остров "Свобода", където ще се простира най-голямата подобна градина с растителни видове от България, Европа и света.

Христо Стоичков направи първа копка на специален кът, който ще се обособи в негова чест в Градината на света. Там във формата на номер 8 ще бъдат засадени различни български растения, избрани от легендарния ни футболист. В градината свой кът ще има и всяко посолство, което ще засади свое растение и на място ще се вее флагът на съответната държава.

"Градината на света" ще има и образователен характер, като събраната информация ще бъде обобщена в Алманах. Консултанти ще са преподаватели в Лесотехническия университет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови