Христо Мутафчиев: Защо се ограничават събитията на открито?

OFFNews 03 септември 2021 в 07:29 3003 0

Не бива да се гледа само отрицателната страна на ковид мерките - при предишното затваряне много колеги създадоха нови спектакли, много хубави неща. Но държавата трябва да подпомогне театрите, те ще започнат да работят на загуба всеки момент. 

Това заяви Христо Мутафчиев, председател на съюза на артистите, по БНТ. Държавата малко се държи като ощипана госпожица. Трябвало да се приеме актуализацията на бюджета - ми свършете си работата и изплатете компенсации. 

Дълго преди да затворят, залите бяха пълни, ние спазваме мерките още от началото на пандемията - 50% от местата, маски... Контролните органи да влязат в театралната зала и да видят как се спазват мерките. Защо трябва да се ограничават събитията на открито, много артисти играят на летни сцени, все още времето е хубаво, допълни Мутафчиев. 

Общините да отдават под наем помещенията си в читалища и др. на 50% наем, защото творците на свободна практика не получават компенсации, а и са заети 50% от местата според мерките, призова той. По думите му министърът на културата трябва да проведе среща с Националното сдружение на общините. 

Театралните зали са едни от най-обезпечените откъм спазване на мерки пространства, категоричен бе Мутафчиев, който призова хората да не спират да ходят на театър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!