Христо Грозев: Русия страда от вътрешно разделение и раздор, прикрито от илюзорно единство

OFFNews 26 май 2024 в 13:53 4173 0

Христо Грозев

Снимка Getty Images

Христо Грозев

Русия страда от вътрешно разделение и раздор, прикрито от илюзорно единство, но всъщност милиони души и в Русия са вътрешно разселени дисиденти, които не желаят обществено да изразят своето несългасие със ситуацията с инвазията в Украйна.

Това заяви журналистът от „Белингкат“ Христо Грозев във видеообръщение във втория ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО.

По думите му те са едно тихо малцинство и едно много объркано мнозинство, което не разбира какви са причините и целите на войната в Украйна.

Според Грозев руското правителство успешно разпространява фалшиви истории за западащ Запад, ценностите на демокрация и либерализъм.

"Един абсурден, но много успешен пример за конспирация на дезинформация, разпространена чрез множество източници напоследък, беше фалшивият наратив, че президентът Путин скоро ще разкрие доказателства, че Иисус е бил черен. Това е много таргетирана кампания за дезинформация, която постигна множество разглеждания в Тик Ток и Ютуб", обясни той.

Журналистът каза още, че технологиите не се използват предимно за добро, а за зло. Според него изкуственият интелект е също толкова добър да идентифицира неавтечнитите новини, колкото и в създаване на такова фалшиво съдържание.

"Вярвам, че може и трябва да бъде направено още много в употребата на ИИ, да се преподава в училище дори, а не да се опитваме да възпрепятстваме научно обществото и децата да работят с ИИ, защото изкуственият интелект вече се използва като оръжие от злонамерени лица", каза Грозев.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Сърбия - приятел или враг