Християните почитат паметта на архидякон Стефан

OFFNews 02 август 2021 в 05:38 1436 0

Църквата почита днес паметта на св. първомъченик и архидякон Стефан, който се чества и на 27 декември. На този ден се чества и паметта на свети свещеномъченик Стефан, папа Римски, загинал мъченически в 257 г. при царуването на Валериан.

Днес се възпоменава пренасянето на мощите на св. първомъченик Стефан. За мястото, гдето светите мощи се намирали, получил откровение йерусалимският презвитер Лукиан.

След убиването на свети архидякон Стефан с камъни от юдеите неговото честно тяло лежало без погребение едно денонощие и един ден: то било хвърлено, за да бъде изядено от кучетата, зверовете и птиците; но нищо не се докоснало до него, защото Господ го пазел. На втората нощ прочутият иерусалимски законоучител Гамалиил изпратил благоговейни мъже да вземат незабелязано тялото на първомъченика; отнесъл го в своето село и извършил честно погребение на тялото на свети Стефан, полагайки го в пещера в нов гроб.

Там били погребани по-късно самият Гамалиил със сина си Авив и Никодим.

Над техните гробници построили църква. Мощите на първомъченика най-напред били пренесени в Йерусалим, а по-късно – в Цариград.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови