Хора от Велико Търново 'посрещнаха' Фердинанд на историческата гара Трапезица

OFFNews Последна промяна на 23 септември 2018 в 16:10 1816 0

На историческата гара "Трапезица" хора от Велико Търново "посрещнаха" Фердинанд и правителството на Александър Малинов.

Възстановка пресъздаде събитията от преди 110 години, когато на 22 септември 1908 година на гарата към 10.00 часа пристига царският влак, изпратен от София в Русе. Тя е част от атракционното пътуване на ретро влака "Корона експрес" с парен локомотив, организирано от БДЖ - Пътнически превози. 

На жп гара Трапезица актьори от ДМТ"Константин Кисимов" пресъздадоха историческия момент, в който кметът на града Иван Вителов посреща княза и представителите на кабинета.

Княз Фердинанд прочита манифеста, а по-късно приема да стане цар по предложение на министър-председателя и тогавашния председател на Народното събрание Христо Славейко.

На гарата присъстваха търновци, облечени в традиционните за онова време дрехи, пресъздадени от възпитаниците на Професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон".

От фондовете на регионалния исторически музей беше извадена пишещата машина, на която е преписан манифестът и разпратен до всички области на страната.

Бяха прочетени и поздравителните телеграми от цял свят, които Фердинад е получил след историческия акт на Независимостта.

След едночасов престой влакът потегли за Трявна. Възстановката е част от проявите, включени в Националния календар на Европейската година на културното наследство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови