Хинков успокои протеста: Старият шеф на врачанската болница остава на поста до Нова година

OFFNews 16 октомври 2023 в 14:46 1174 0

болница

Снимка МБАЛ "Христо Ботев"

Напрежението във врачанската болница е уталожено.

Д-р Кети Ценова остава начело на врачанската болница "Христо Ботев" до края на годината, съобщиха от здравното министерство след среща на министър Христо Хинков с Борда на директорите на лечебното заведение.

"Целта на министерството е да помогне за стабилизирането на болницата. Д-р Ценова подаде оставка, която аз не приех и ѝ дадох възможност да обмисли решението си. Тя не оттегли своята оставка и затова обявихме конкурс за избор на нов директор", обясни Хинков.

Той обясни, че единственият кандидат за поста е бил Янко Кочев, но като принципал на болницата Хинков обяви, че не може да пренебрегне мнението на лекарите и медицинските специалисти, както и на обществото. Затова назначението на Кочев се отлага.

По време на срещата с борда са били набелязани спешни мерки и оздравителни стъпки, които ръководството на болницата трябва да предприеме до края на годината. След това се предвижда нова среща, на която ще се отче свършеното и д-р Кети Ценова ще трябва да заяви окончателното си решение. По думите на министър Хинков с експертизата, която притежават членовете на борда, може да се постигнат целите, поставени днес.

"Имате нашата подкрепа за това", допълни министърът.

Преди няколко дни работещи в болницата излязоха на протест в защита на работните си места и против назначаването на новоизбрания след конкурс нов директор Янко Кочев. До избора на нов шеф се стигна, след като предишният д-р Кети Ценова подаде оставка. Причината бе напускането на лекарите в детско отделение заради ниски заплати и висока натовареност.

В началото на август петимата лекари от Детското отделение напуснаха и имаше опасност болницата да остане без него, а това е единственото лечебно заведение в областта, което има компетентността да лекува деца в по-тежки състояния. Отделението бе спасено в последния момент. Д-р Ценова излезе с обръщение към гражданите на Враца и медиите, в което се посочваше, че "съществуването на Отделение по педиатрия е приоритетна задача за ръководството на МБАЛ "Христо Ботев" АД Враца".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика