Хиляди миряни се събраха в Кръстова гора за празника

OFFNews 14 септември 2021 в 16:12 1903 0

Хиляди богомолци се събраха в Кръстова гора в Родопите, за да отправят своите молитви. Поводът е големият християнски православен празник Въздвижение на Светия кръст Господен, известно като Кръстовден, който се отбелязва днес.

Преданията гласят, че в нощта срещу празника Бог чува молитвите отправени към него от това място. Епископ Арсений отслужи вечерната литургия, а миряни от цялата страна нощуваха под открито небе с надежди за изцеление.

Пред църквата "Покров Богородичен" бяха разположени 1000 стола за удобството на поклонниците, като по този начин можеше да бъде осигурена и нужната дистанция между седящите. 

Въпреки големия брой събрали се богомолци, общият брой хора бе по-малко от миналогодишното традиционно честване на празника. 

Кръстовден е един от дванадесетте велики християнски празници. Поклонение пред Кръста Господен се извършва четири пъти в годината - на трета неделя от Великия пост (Кръстопоклонна), на Велики петък, на 1 август и днес, 14 септември.

По-рано днес патриарх Неофит благослови българите и отправи своите пожелания по повод празника: "Силата и победата на светия и животворящ Кръст Христов да бъдат с всички нас!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!