Хиляди либийски войници ще се обучават в България

OFFNews 18 ноември 2013 в 23:53 3394 7

 Снимка: EPA / БГНЕС
Снимка: EPA / БГНЕС

САЩ ще помогнат на Либия за формирането на национални въоръжени сили и за провеждането на обучение на 5000 - 8000 либийски военни в България, съобщи говорителят на Пентагона Стив Уорън. По думите му подготовката на либийците ще се осъществи в една от базите на НАТО в България, съобщават Франс прес и ИТАР-ТАСС, цитирани от БНР.

Броят на участниците в програмата предстои да бъде изяснен, като засега се планира обучение на военнослужещи от редовата армия. По-рано командващият специалните операции на американската армия адмирал Уилям Макрейвън посочи, че американски инструктори ще обучават либийските специални части за самостоятелно провеждане на антитерористични операции.

Припомняме ви, че в средата на септември българският министър на отбраната Ангел Найденов съобщи, че САЩ са отправили такова предложение към нашата страна. Стана ясно, че през юли американското правителството е поискало от България да се "използват по-активно" съвместните военни бази "Ново село", "Безмер" и "Граф Игнатиево", именно чрез обучението на либийците.

"Това към този момент е двустранно предложение, но е предложение, което се обсъжда и в рамките на НАТО и може да се очаква, че ще бъде част от мисията на НАТО за следвоенното възстановяване на Либия и подготовка и обучение на части от либийските сили за сигурност", обясни тогава Найденов. Той уточни, че не става дума за подготовка на полицейски служители и части, а за военнослужещи. Засега информацията е, че в България може да се подготвят (от наши и американски инструктори) от 5 000 до 8 000 военни в рамките на тригодишни ротации с численост между 150 и 200 човека, за период между 5 и 8 г.

Тази вечер части на либийската армия заеха позиции в Триполи, три дни след сблъсъците, при които загинаха 47 души. Обстановката в либийската столица рязко се влоши в петък, когато сражаващите се на страната на опозицията против режима на Муамар Кадафи бивши революционери от Мисрата стреляха по демонстранти в жилищния квартал Гаргур. Демонстрантите се опитаха да стигнат до щаба на опълченците, настоявайки те да напуснат столицата и да се върнат в родния си град след многобройните сблъсъци на тази групировка с други неправителствени формирования през последните няколко дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови