Херо Мустафа: Русия пречи на България да е независима и успешна

OFFNews 22 януари 2023 в 20:47 6150 8

Херо Мустафа

Снимка БГНЕС Архив

Посланикът на САЩ в София Херо Мустафа.

Знам, че България има дългогодишна история с Русия, специално чувство към Русия. Използвайки думата „влияние“ в този контекст, то означава негативна власт, упражнявана пряко или непряко. Има много българи, които биха казали, че има подобно негативно руско влияние, не само в енергийния сектор, но и върху фалшиви новини, дезинформация, търговски сделки. Това влияние възпрепятства България да бъде независима, да оползотвори целия си икономически потенциал и да се възползва от правото си на суверенитет“. Това заяви посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа в предаването 120 минути по бТВ.

Според нея Руската федерация е използвала енергията като политическо оръжие.

„България разчиташе 100% на Русия за ядрено гориво, почти 100% за руски газ. Трябва да кажа, дори ако погледнете дори решението на Русия от април миналата година едностранно да ви спре газа – това беше решение на Русия, не на България“, посочи тя.

„България е абсолютно надежден съюзник в НАТО. Не само, че България изпрати тази военна подкрепа, но и медицинска помощ, генератори, освен това помага на бежанците, дошли тук, домакин е на бойна група на НАТО в България, засили ученията и обучението. Гордея се, че сме заедно с вас в този съюз и твърдо вярвам, че България е надежден партньор“, категорична е Херо Мустафа.

Тя коментира и темата за модернизацията на армията ни.

„Модернизацията на въоръжените сили е български приоритет и, като ваши партньори, работим заедно в тази насока. Бих искала да подчертая, че посочихте една покупка - тази на вашите изтребители F-16, но е важно да се отбележи, че няма модернизирана нито една част в момента в българските въоръжени сили – нито в сухопътните сили, нито във военновъздушните сили, нито във военноморските сили. Българските въоръжени сили искат да се модернизират, нуждаят се от модернизация и няколко последователни български парламента са го подкрепили“, посочи дипломатът.

„Вашата покупка на F-16 ще ви позволи да имате оперативно съвместими с НАТО самолети. Също така ще работим заедно за обновяване на инфраструктурата и другите способности. Знам, че българите се гордеят с армията си и биха искали модерни и силни въоръжени сили“.

По повод края на мандата си дипломатът коментира:

„Дъщерите ми обожават България, дори не искат да се местят. Това е място, което винаги ще бъде близко до сърцата ни и със сигурност ще се връщаме на посещения, за което нямаме търпение. Ще отнесем с нас частица от България – осиновихме си българска котка. Така че наистина това е място, което завинаги ще остане в сърцата ни.“

Мустафа подчерта, че е било чест и привилегия, случваща се веднъж в живота, да служи в България.

"Запознах с толкова много герои в този мандат – от членове на гражданското общество, които продължават да се застъпват за правата на другите, през работещи в болниците доктори и сестри, направили толкова много за спасяване на животи по време на пандемията, през учители, които оформят характерите на децата ни, включително и на моите две дъщери, до военнослужещите мъже и жени, които защитават всички нас в България. Имам късмет, че в работата си се срещам с толкова различни хора и сред тях има толкова много герои“, подчерта Херо Мустафа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

8

user4eto

23.01 2023 в 13:54

Ами права е жената!

-240

7

редовно четящ

23.01 2023 в 12:46

Винкело, то е ясно, че си чел българската история само от съвеЦки учебници и не виждам защо се гордееш с невежеството си.

3650

6

ImBlack

23.01 2023 в 08:42

Няма напълно независими държави, дори САЩ зависят от другите държава.
Разликата е, че със западната цивилизация сме партньори, макар и младши,
а с Русия можем да сме само крепостни селяни, на поредния изрод и психопат,
застанал на върха в Кремъл, каквито са и самите руснаци!

22548

5

dolivo

23.01 2023 в 08:20

Дрън дрън Пешо, Русия е от онея освободители, дето после се чудиш да ревеш ли

-5840

4

САЩ пречи България да е независима, а на Русия дължи Освобождението си и създаването на всяка институция действаща сега.

924

3

Diogen

22.01 2023 в 23:16

Истина от край до край. Но и Господ да слезе не може да пробие бетонните черепи на българските путлеристи. Мозъците им са замъглени от евтината каменярка, подобно на събратята им в рашистката кочина.

9347

2

Анализи

22.01 2023 в 23:03

Абсолютно точно казано. Русия иска България да и е васал и нищо повече. Само, че Русия е изостанала държава, ако изобщо може да се нарече държава. Абсолютна гнилоч. Някой виждал ли е в нормалния свят държава, в която има частни армии. Простотия, грабеж и олигархия. Това е съвременна Русия за съжаление.

8053

1

DARTH VADER

22.01 2023 в 21:34

НЕЙНО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО ОТКРИ ТОПЛАТА ВОДА...

ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА Й БЛАГОДАРИМ ЗА РАБОТАТА,И С НЕТЪРПЕНИЕ ДА ОЧАКВАМЕ НАСЛЕДНИКА Й,ЗА КОЙТО СЕ ЧУВА,ЧЕ ОСВЕН КУХИ КОНСТАТАЦИИ,БИЛ ПРИВЪРЖЕНИК НА ПРОАКТИВНА ПОЗИЦИЯ В ДИПЛОМАЦИЯТА...

А В МОМЕНТА ТАКЪВ Е НУЖЕН НА БЪЛГАРИЯ-ДЕЕН АМЕРИКАНСКИ ПОСЛАНИК!!!

ЧУВАМ ДАЖЕ ЧЕ БАЦЕ И ГЕШЕВ ЩЕ БЪДАТ В ПЪВИТЕ РЕДИЦИ НА ПОСРЕЩАЧИТЕ НА ЛЕТИЩЕТО;)))
 
X

Да помогнем на украинските деца!