Херман Ван Ромпой: ЕС няма да се разпадне, но трябва да се реформира

OFFNews 07 май 2019 в 17:07 3363 0

Европейският съюз е в безопасност от разпад, но това може да се промени, ако не се извършат необходимите реформи. Това коментира бившият министър-председател на Белгия и бивш председател на Европейския съвет Херман Ван Ромпой на конференция на тема "Политиките на България в евроатлантическата реалност", организирана от Дебати.бг и Фондация "Америка за България" днес. 

"Популизмът и дезинформацията застрашават Европейския съюз и парламент, но въпреки това в новия мандат на парламента ще доминират проевропейски настроени представители", заяви той. Според него обаче истинската опасност ще застигне съюза скоро, ако не се промени нищо в него.

"Основното предизвикателство е какво ще се случи след 5 години, а не сега. Ако нищо не се промени през този период, ситуацията може да стане много по-тежка", допълни той.

Според Ромпой в Европарламента евроскептиците все още са малцинство и това ще остане така засега. Такива са настроенията и на континента, коментира той - средно 68% от хората искат да останат в съюза, като за България процентът е 64%. 

Въпреки това, той отбеляза, че развоят на преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз е принудил популистите да сменят стратегията си и да престанат да се борят държавите им да напускат съюза, а по-скоро да се опитват да го разрушат отвътре. Той наблегна, че е станало ясно, че излизането от съюза си има цена.  

"Европейският съюз няма да се разпадне, защото една държава е решила да го напусне. За сметка на това обаче Великобритания ще бъде принудена да плати висока цена заради Брекзит и това вече се случва - от юни 2016 г. паундът се е обезценил с около 20%", коментира той.

Той обаче отбеляза, че ЕС трябва да работи върху структурни реформи, особено в икономическия сектор. Според него нарастващият протекционизъм и изоставането на съюза в технологичната сфера са сред основните му проблеми. Като други такива той отбеляза терористичните заплахи, агресията от Русия, корупцията, масовата нелегална имиграция, безработицата и др. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови