Хелзинкският комитет: Расистките прояви на стадиона са тежък удар по репутацията на България

OFFNews 15 октомври 2019 в 19:57 3130 2

Българският хелзинкски комитет призовава за разработване на стратегия за борба с расизма, ксенофобията и хомофобията в спорта, както и мерки за активното въвличане и поемане на ясно определени отговорности в този процес от страна на спортните клубове и клубовете на техните привърженици.

Правозащитната организация посреща "с дълбоко разочарование, но без изненада грубите расистки прояви по време на мача срещу Англия на 14 октомври 2019 г. от квалификационната фаза за европейския футболен шампионат Евро 2020."

"Изненада липсва, тъй като подобни прояви не са просто част от ежедневието по българските стадиони. Напротив, в българското общество е добре известен от години проблемът с расистките, хомофобски и неофашистки или неонацистки настроения и движения сред българските футболни агитки. Добре известно е, също така, участието на тези групи в редица събития, несвързани със спорта — от провокации по време на протести, до погроми над уязвими общности на роми, на бежанци и мигранти и на ЛГБТИ хората." - подчертават от БХК.

"Случилото се вчера е само последна и много видима проява на този проблем. То представлява не просто тежък удар по международната репутация на България, а предупредителен сигнал за растящия и задълбочаващ се проблем с радикализацията сред ултранационалистически, крайно десни групи. Отговорност за това носи не само цялото ръководство на спорта в България, но и всички институции, които от години неглижират както ангажирането на отговорността на правонарушителите при подобни прояви, така и мерките по превенция на националистическата радикализация." - пише в позицията на Българския хелзинкски комитет.

"Същевременно много медии разпространиха кадри от вчерашните събития, на които ясно се виждат лицата на част от тези, които извършват нацисткия поздрав „зиг хайл“ с изпъната ръка. Предвид това, призоваваме органите на прокуратурата и полицията да предприемат необходимото за установяване на самоличността на тези лица и ангажирането на отговорността им." - заявиха още от БХК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4188

2

Тончо

16.10 2019 в 09:33

Англичаните реагират като ощипани госпожици. Не изгледах целия мач, но доколкото видях в английската агитка почти нямаше цветнокожи за разлика от състава им. Това може да е по две причини - или цветнокожите в Англия не се интересуват от изявите на националния им отбор / което е абсурдно/ или масата е натикана в най-долния социален слой на обществото им и цветнокожите в Англия не могат да си позволят подобни пътувания. Ето това е истинския расизъм, а не изявата на стадиона на 50-60 български дебила.

20696

1

Новак

16.10 2019 в 06:41

Проблемът с расизма в България не е по-голям в сравнение с всяка друга страна в Европа. Тази истерия беше подклаждана седмици преди самия мач от самите англичани. Тези идиоти искаха да се застраховат в случай, че нещата не им потръгнат както стана в Прага. След това тук направиха някакъв цирк. Шумът от стадиона се чуваше при японския хотел, но оня палячо чул едно подвикване от сектор А. Тази борба с расизма е поредното лицемерие на едно презадоволено и нагло общество. Сякаш не виждаме каква паплач идва от острова всяко лято по нашите курорти. Сякаш не се видя какви са по Витошка и на самия стадион привържениците им. Но сега на нас ни набиват поредния комплекс.