Групата на Таки се изправя пред спецсъда

OFFNews 17 февруари 2014 в 14:08 13604 1

Общо 29 години затвор получи "бандата на чуковете" през юли 2012 година

Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу групата на Христофорос Никос Аманатидис-Таки и Христо Хрант Вартерян.

Групата от 19 души е била въоръжена, като целта ѝ била разпространение на наркотици, извършване на грабежи и нанасяне на телесни повреди.

Обвинителният акт е срещу: Борис Борисов, Камен Балбузанов, Кирил Муртов, Любомир Симеонов, Радостин Бързанов, Кирил Киров, Веселин Христов, Антон Калчев, Калоян Преждаров, Александър Пацов, Веселин Иванов, Веселин Иванов, Даниел Душков, Иван Бегов, Михаил Димитров, Павел и Веселин Ермалаеви, Панайот Мартинов и Георги Лазаров.

Групата е създадена през 2007 г. от Таки и Вартерян, които до момента се в неизвестност. След 2009 година ръководството на групата е поето от Борис Борисов.

По тази причина материалите, касаещи престъпната дейност на Аманатидис и Вартерян, са отделени в самостоятелно наказателно производство, разследването по което продължава.

Ядрото на групата, което се е занимавало с побой над длъжници и некоректни платци, е ръководено от Александър Пацов, а изпълнители на поръчките били Цветан Миленов, Любомир Костадинов, Илия Илиев, Асен Китанов, Васил Бекиров. Всички, без Пацов, към момента са осъдени по друго производство и са с влязла в сила присъда.

Тяхната група е позната повече като Бандата на чуковете.

По отношение на Лъчезар Димитров, който също е бил участник в групата, наказателното производство е приключило с одобрено от Специализирания наказателен съд споразумение. Наложено му е наказание година и половина затвор.

Таки се укрива от 2008 г. Той успя да се отърве от акция срещу наркоразпространението. Наследникът на Георги Илиев във ВИС–2 успя да се изплъзне заедно с най-доверените си хора – Христо Вартенян-Ицо Исуса и Красимир Каменов-Къро.

Първоначално Аманатидис беше издирван с европейска заповед за арест, а след това и - от Интерпол.

Въпреки че от години той се укриваше в чужбина, той продължава да е играе основна роля в родния ъндърграунд чрез свои верни хора.

Част от най-ниските звена на групата му беше задържана и участниците в нея бяха осъдени. 

През 2012 година Таки беше задържан в Дубай, но властите тогава отказаха да го екстрадират в България. В момента той продължава да е в неизвестност и отново се издирва от Интерпол. 

Същевременно здравноосигурителните права на наркобоса в България не са прекъснати, тъй като някой продължава да внася здравните му осигуровки. Служители във фирмите му също са с платени социални и здравни осигуровки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!