Григорий е шестият врачански владика

offnews 12 март 2017 в 19:14 3534 0

Браницкият епископ Григорий е шестият врачански владика след Възраждането. Досегашният викарий на Софийската митрополия заема престола в овдовялата епархия след смъртта на дядо Калиник по Коледа. С решението си Светият синод потвърди очакванията на клира и народа в епархията.

Точно преди седмица врачанските избиратели определиха Григорий за фаворит като от присъстващите 23-ма избиратели 18 гласуваха за него. На каноничния му избор в синодалния параклис „Св. цар Борис Покръстител” тази неделя той е събрал гласовете на всички присъствали 12 митрополити и на партиарха.

По уважителни причини в избора не е участвал митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. За съперника му еп. Йеротей не е гласувал нито един от архийереите.

Българският патриарх Неофит прогласи избирането на Григорий за нов член на Светия синод в качеството му на врачански митрополит. „Бог ти възлага в духовния живот доброто устройване на енорийския и богослужебния живот, социалната и просветната дейност, грижата за спасението на хиляди човешки души, обърна се към владиката Григорий патриарх Неофит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови