Гражданите със задължителен PCR тест ще влизат в България през 24 гранични пункта

OFFNews Последна промяна на 17 февруари 2021 в 20:47 3232 0

До 30 април 2021 г. всички, на които е разрешено влизането у нас, ще се допускат на територията на България след предоставяне на документ за отрицателен резултат на ПСР тест за COVID-19, направен до 72 часа преди пристигането в страната, съобщават от Гранична полиция.

Документът трябва да съдържа имената на човека, съгласно документа за самоличност, с който пътува, данни за лабораторията, извършила изследването (наименование, адрес или други данни за контакт), дата, на която е извършено изследването, изписани на латиница метод (PCR) и отрицателен резултат (Negative).

Хората, за които е задължително представянето на отрицателен ПСР тест на границата при идване в България, могат да влязат у нас през 24 гранични пункта.

Влизането на гражданите, за които е задължително представяне на ПСР тест, ще се осъществява през следните гранични контролно-пропускателни пунктове: ГКПП „Аерогара Бургас“; ГКПП „Аерогара Варна“; ГКПП „Аерогара Пловдив“; ГКПП „Аерогара София“ (Терминал 1 и Терминал 2); ГКПП „Пристанище Бургас“; ГКПП „Пристанище Варна“; ГКПП „Видин“; ГКПП „Оряхово“; ГКПП „Сомовит-Никопол“; ГКПП „Русе“; ГКПП „Дуранкулак“; ГКПП „Връшка чука“; ГКПП „Калотина“; ГКПП „Гюешево“; ГКПП „Кулата; ГКПП „Илинден“; ГКПП „Маказа“; ГКПП „Капитан Петко войвода“; ГКПП „Капитан Андреево“; ГКПП „Лесово“; ГКПП „Малко Търново“.

От Гранична полиция уточняват, че изключение от изискването се допуска за водачите на автобуси, извършващи международен превоз на пътници; водачите на товарни автомобили, които извършват или приключват международен превоз на товари и стоки при влизане на територията на България. Това изключение важи и за членовете на екипажите на плавателни съдове; членовете на екипажа на въздухоплавателно средство, което извършва полети от и до летища за обществено ползване на територията на България, и лицата, ангажирани с техническо обслужване на въздухоплавателни средства; пограничните работници и лицата, които преминават транзитно през наша територия.

Изключение ще се допуска и за ученици и студенти, които живеят в Гърция, Турция, Сърбия, Северна Македония и Румъния и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до България за обучение, както и ученици и студенти, които живеят в България, и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до посочените 5 съседни страни.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които не представят документ с отрицателен резултат от направен до 72 часа преди влизането в страната ПСР тест за COVID-19, се поставят под карантина за 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава.

Директорът на съответната РЗИ може да отмени издаденото предписание за поставяне под карантина при представяне на документ, показващ отрицателен резултат на ПСР тест за наличие на COVID-19, направен до 24 часа от влизането в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови