Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Граждани искат конете в Борисовата да останат до метрото

OFFNews 24 август 2017 в 10:43 2640 0

Снимка Константин Планински

Конната база в Борисовата градина да запази мястото си в централната част на парка, настояват пет неправителствени организации. 

Те организират петиция, в която искат да се промени предложението за изместване на спортното съоръжение в отдалечена част на Борисовата, заложено в проекта за ПУП на градината. 

Фондация „Вземи ме вкъщи“, „Център за рехабилитация посредством хипотерапия, терапевтична езда и зоотерапия“, Фондация „Форум“, Сдружение "РПЦ - На ти с природата" и „Приятели за животните“ търсят гражданска подкрепа. 

В петицията, подкрепяна онлайн и с подписи на място в конната база, се изразява категоричната позиция, че сегашната локация на конната база в централната част на Борисовата градина е най-подходящата за всички посетители на парка, защото осигурява на деца и възрастни лесен достъп и желан контакт с конете. Подкрепилите подписката се обявяват против преместването на базата в района на Ловния парк.  

В призива към общинските власти се подчертава, че в момента конната база хармонично се вписва в уюта и зеленината на парковата атмосфера, тъй като съчетава съхранена растителност и адекватно проектиране на площите и се отхвърлят неаргументираните изказвания, че базата ограничава влизането в парка и е неподходящо съоръжение за тази негова част. 

Изтъкнато е значението на спортното съоръжение за децата и юношите с увреждания, които в момента практикуват там хипотерапия – лечебна гимнастика, при която основно средство е общуването с конете и ездата. Като напомнят на местните власти за тяхната социална мисия и ангажимент да създават възможности за своите граждани със специални нужди и в неравностойно положение, подписалите петицията се застъпват за запазване на мястото на конната база за удобство и в полза на тези деца.

Инициаторите призовават всички столичани да подпишат петицията, която е на разположение всеки ден в самата конна база в „Борисовата градина“ - вход от бул. „Драган Цанков“, срещу Българското национално радио, в близост до метростанция „Национален стадион Васил Левски“. 

Петицията може да бъде подкрепена и онлайн на адрес http://bit.ly/2vNkEuy

Сред доводите на противниците Конната база да запази мястото си е силната миризма в района. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!