Градушки и обилни валежи в страната

OFFNews 28 май 2022 в 20:35 3181 1

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Градушка с големината на яйце нанесе тежки щети на Чепеларе. Градушки има и в неделната прогноза за времето.

Градушки и обилни валежи паднаха в Девин, Борино, Доспат, Смолян, Мадан, Чепеларе и Златоград. В социалните мрежи се появиха видеоклипове с покрити от ледени зърна дворове, наводнени улици, приземни помещения и унищожена реколта.

Падналите ледени късове в маданското село Галище достигаха размерите на щраусово яйце, счупвайки керемиди и прозорци, заяви кметът на Мадан Фахри Молайсенов пред БТА.

Почти изцяло са унищожени посевите в селищата, в които е паднала градушката.

Заради обилните валежи големи скални късове затрупаха тази нощ пътя за село Буйново в община Борино. Сутринта на ръка са били доставени хляб и хранителни продукти в селото. Разчистването на огромните отломъци продължи през целия ден, за да се отвори частично поне едно платно за движение към Буйново.

"Сутринта бяха паднали много камъни. Смятам, че два дни само ще чистим с чук, с багер, с голям багер", разказа пред БНР кметът на община Борино Мустафа Караахмед. 

Той напомни за проблемния път Тешел-Борино, който пропада при всеки дъжд, откакто бе наводнен през декември миналата година. "Ако не се вземат спешни мерки, три села ще останат без достъп - Ягодина, Буйново и Кожари", предупреждава Караахмед.

Според кмета на Златоград градушката е натрупала около 20 см ледена покривка по улиците на града. Наред със земеделската продукция, леденият валеж е поразил алеите с цветя в Златоград. Общински екипи разчистват пораженията от градушката в града, отводняват се канавки и затлачени шахти. Наводнени помещения, отнесени скатове и паднали дървета са част от пораженията в Златоград.

Почти всички селища в община Мадан са попаднали под градоносния облак. Най-големи са щетите в село Галище, където има разрушени покриви и счупени прозорци. Хората не помнят толкова унищожителна градушка, обяснява кметът на Мадан Фахри Молайсенов.

Бурният дъжд, придружен с градушка, е наводнил улици, офиси и заведения в Девин. Разрушителното пълноводие вече се оттича в късния следобед и започва разчистване на наносите и следите от пороя в града на минералната вода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови