Отбелязваме Голяма Задушница преди Великия пост. През тази година той започва на на 14 март и продължава до 30 април.
Съботният ден срещу Неделя Месопустна (Месни Заговезни) е отреден за почит на мъртвите.
На Задушница се посещават гробовете на починали близки.
Приготвя се "коливо" - варено, подсладено жито. Традицията за помена включва още хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.
Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Ловец простреля 22-годишен младеж край Самоков
ГЕРБ и ''Демократична България'' продължават преговорите и утре
БАБХ: Резултатите от лабораторията в Монпелие са категорични - има чума във Велинград
Защо сега се иска имунитетът на Бориславова: Едва сега излязла експертиза в прокуратурата