Голяма част от учениците от 5-и до 12-и клас се връщат в училище

Маските вече са задължителни и по време на часовете

OFFNews 23 ноември 2020 в 08:11 4626 0

От днес в голяма част от страната учениците от 5-и до 12-и клас се завръщат в класните стаи.

Маските за тях вече са задължителни и в часовете, продължава да е задължително носенето им и в общите части на училищата.

В училищния двор учениците и учителите ще могат да са без маска или шлем, когато няма взаимодействие с друга паралелка.

Завръщането в клас не важи за София. В столицата учениците от 6-и до 12 клас ще учат онлайн поне до края на мeсеца.

В Пловдивска област завръщането в училищата ще става поетапно. Всички директори са обявили графици за редуване на онлайн и присъствено обучение до Коледа. Организацията на по-голямата част от училищата в Пловдив, както и на отделни училища в други общини, е такава, че между 30 и 50% ще се намали присъствието на учениците в учебните сгради.

Междувременно родители от Пазарджик масово недоволстват срещу решението на областния оперативен щаб да възобнови присъственото обучение на учениците от 6-ти до 12 -ти клас от понеделник.

В социалните мрежи е организирана петиция с настояване за едномесечно затваряне на учебните заведения, тъй като процентът на новозаразените с COVID-19 в региона поддържа високи нива.

Според родителите, връщането на децата в клас би увеличило риска от зараза, а лечебните заведения в региона са с изчерпан капацитет, съобщи БНР.

От регионалното управление на образованието са категорични, че по-доброто решение е педагогическите съвети локално да определят присъственото и дистанционното обучение, според конкретната ситуация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови