Голяма част от София остава без топла вода за 10 дни

OFFNews 01 август 2021 в 12:39 10851 0

Снимка Архив

Без топла вода от утре до 11 август ще бъдат столичните квартали "Яворов", "Гео Милев", "Изток", "Изгрев", "Лозенец", "Дианабад", "Младост 1, 1А, 2, 3 и 4", "Витоша", "Дружба 1 и 2", участък от централна градска част, съобщиха от "Топлофикация София". 

Планирано спира работа ТЕЦ "София Изток". Това ще засегне 6 274 абонатни станции. За период от 7 дни - от 2 до 9 август, ще бъде преустановена работата и на топлорайон "София", уточняват от дружеството. От около 4400 абонатни станции в топлорайон "София", по време на ремонта, без топлоподаване ще останат 3800. Останалите 600 ще бъдат захранени от съседните отоплителни централи на топлорайоните "Люлин" и "Земляне".

Основната причина за спирането на ТЕЦ "София Изток" е нуждата от изпитание на газопровода от газоразпределителна станция "Казичене" до централата в присъствието на Изпълнителна дирекция технически надзор /ИДТН/ към ДАМТН. Съгласно нормативната уредба "Топлофикация София" е длъжна да прави това веднъж на десет години. По план следващата година предстои същото изпитание и за вътрешните газопроводи в централата. За да минимизира неудобството за потребителите, дружеството ще използва това спиране, за да обедини двете проверки. Така ще се избегне преустановяване на работа на централата през 2022 г. По време на тазгодишното спиране ще бъдат извършени и ремонтни дейности по топлопреносната мрежа, в зависимост от степента на аварийност през изтеклия отоплителен сезон. 

Една от продължителните дейности по време на изпитванията и ремонтите е дренирането на системата. Тъй като водата по мрежата е с изключително висока температура (около 55 градуса), е невъзможно те да бъдат извършвани, без да бъде дренирана мрежата. Именно това налага и спиране на топлата вода към потребителите.

По-подробна информация за кварталите, които попадат в зоните на спирането, може да бъде получена на www.toplo.bg или на телефон 0700 111 11. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови