Глобиха концесионера на плаж 'Смокиня' с 3800 лева

OFFNews 17 април 2021 в 10:50 3578 1

Министерство на туризма налага глоба от 3856,55 лева на концесионера на плаж „Смокините-север" заради нарушена цялост на плажната ивица.

Глобата е по повод разораването на голям участък от дюните на плажа. Разчистването е направено заради бъдещ нощен клуб. За разораването алармираха преди дни местни жители, а институциите започнаха проверка.

Заради разораването министърът на туризма Мариана Николова налага глоба в размер на 5% от годишното концесионно възнаграждение за 2021 г. - 3856,55 лв.

Проверка на място от служители на министерството на 14.04.2021 г. е установила, че по цялата си дължина плажната ивица е разорана и има следи от верижна техника. В южната част е оформен правоъгълен участък, където повърхността е заравнена хоризонтално, оформени са точни и равностоящи очертания на бразди от пясък. Отнетият пясък от този заравнен участък е подравнен във вид на насип, неестествено облегнат върху пясъчните дюни.

"Констатирането на неестествено състояние на морския плаж след преминаване на верижна техника представлява неспазване на екологичните норми, свързани с опазване на естествения ландшафт по начин и със средства, недопускащи вредно въздействие, необратими изменения и увреждане", посочват от МТ.

Оттам добавят, че проверката продължава и призовават да бъдат алармирани при всякакви съмнения за нередности по плажовете.

Сигнали за нередности на плажа могат да бъдат подавани на телефон 02/ 90 46 833, както и на имейл [email protected]

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

1

Човека

17.04 2021 в 13:04

Нещо за прекратяване на концесията не казаха ли? Или пак с джобни ще минат? Герб може и да са свалени, герберастията ще ни трови още десетилетия. От нас зависи де.