Главчев: Няма как да изплатим 38 млн. лв заради наводненията в Карловско

OFFNews 29 май 2024 в 12:32 2514 0

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Служебният кабинет няма как да отпусне исканите 38 млн.лв. за възстановяване на разрушени мостове, улици и дерета в Карлово и селата, пострадали след наводненията през 2022 г.

Това заяви премиерът Димитър Главчев във връзка с протеста на карловци за незабавено финансиране на инфраструктурни проекти в карловските села.

"Запознат съм с исканията им. Проблемите са отпреди две години. Отчетите за изразходваните досега 24 млн. са пристигнали на 28 май. Областният управител трябва да изрази становище, а след това междуведомствената комисия ще се събере, за да отпусне възможните средства в рамките на бюджета. Няма как обаче да са 38 милиона", посочи Главчев след церемонията по повод внедряването на алтернативен тип гориво в 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". 

По думите му в най-кратък срок междуведомствената комисия за възстановяване на карловските села, пострадали от наводненията преди две години, ще се събере и ще отпусне възможните средства в рамките на бюджета, като се има предвид, че в момента на власт е служебен кабинет, чийто основна задача е организирането на честни и прозрачни избори.

Протест ще блокира Подбалканския път и прохода Троян - Кърнаре между 14:30 и 15:30 часа днес. Недоволството е организирано от кметовете и граждани на Карлово, Богдан, Каравелово, Слатина, Розино и Христо Даново.

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов припомня, че са нужни над 75 млн. лв., за да се възстанови нормалният живот на хората, а до момента са получени само 17,6 млн. лв. Той иска да бъдат предвидени и още близо 20 млн. лв. за 2025 г., с които да бъде довършено възстановяването на разрушената от бедствието инфраструктура.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх