Гимназията по ресторантьорство в Плевен откри учебна синя стая

OFFNews 06 април 2023 в 17:26 2664 0

Снимка Facebook / БТА - Плевен

В Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване (ПГРТО) в Плевен днес бе открита учебна "синя стая". Това е специализирано помещение за провеждане на разпити на деца, които са жертва или свидетели на престъпление.

Идеята за създаване на "синята стая" в плевенската гимназия е на педагогическия екип. Още преди пет години, когато подготвяхме първия ни проект за иновативно училище, се обединихме около концепцията за разширяване на учебната среда извън пределите на традиционната класна стая, част от която е и "синята стая", каза за БТА директорът на гимназията Невена Арабаджиева. Тя подчерта, че в ПГРТО за първи път в област Плевен се въведе и прием на ученици по професия "Съдебен служител", специалност "Съдебна администрация".

Именно от учениците в тази специалност ще се ползва новата нетрадиционна учебна стая. В нея ще се провеждат симулативни уроци и уроци-тренинги, при които традиционните методи на преподаване отстъпват място на ролевите игри и симулации, добави Арабаджиева. В новото помещение и педагогическият съветник на гимназията ще има възможност да работи с учениците, които се нуждаят от консултация и подкрепа.

"Синята стая" на плевенската ПГРТО е оборудвана по подобие на тези, които вече функционират към съдилища в страната. Има обособено място за магистрати, които зад венецианско огледало да проследяват разпита, както и уютно обзаведено пространство в светли цветове, където се настанява детето. По думите на Арабаджиева създаването на "синята стая" е резултат на личен труд и финансови средства на екипа на гимназията.

На откриването сред гостите бяха председателят на Окръжния съд Весела Сахатчиева, районният прокурор на Плевен Пламен Петков, председателят на Районния съд Вера Найденова, заместник-окръжният прокурор Николай Пачевски и други магистрати, представители на полицията, инспектората по образование и институции, с които гимназията си сътрудничи. Всички те получиха грамоти и плакети от името на училището.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика