Quantcast

Германското разузнаване: Бежанският поток се насочва към България

Александър Андреев, Дойче Веле Последна промяна на 20 май 2016 в 09:16 8003 11

Поверителен доклад на Берлин предупреждава за организирано пренасочване на бежанския поток към България. Това съобщават две големи германски медии, които имат достъп до доклада, съобщава българското издание на "Дойче веле".

Масовият „Билдцайтунг” се е добрал до нов доклад на германското правителство, озаглавен „За развитието на ситуацията с мигрантите в България”. Докладът, който е поверителен, бил изготвен от структурата „Общ център за анализи и стратегии относно нелегалната миграция”, в която участват германската полиция и германското разузнаване BND. Авторите му предупреждават, че бежанският поток се пренасочва: „В резултат от мерките в Егейско море каналджийските групи все по-силно се съсредоточават върху маршрута от Турция през България и сухопътен преход към Западна Европа”. Там вече от години действали съответните организирани структури, пише в доклада според „Билд”. В случай, че бежанският поток наистина се пренасочи, българската полиция, която и без това страдала от „липса на средства и персонал”, можела да се окаже „за известно време отвъд границите на възможностите си”.

"Значителни пропуски при контрола на влизащите"

Същия доклад цитира и информационният тв-канал ntv. „България продължава да демонстрира политическа решителност да се противопостави срещу евентуалната промяна на маршрута и срещу трафикантската престъпност”, пише в доклада според ntv. Но ако се отчете броят на мигрантите в страната, очевидно там съществуват „значителни пропуски при контрола на влизащите” и „засилена активност на каналджиите”, съобщава ntv и цитира данни, изнесени от вътрешната министърка Румяна Бъчварова, според които през първото тримесечие на 2016 година притокът на мигранти в България е спаднал с 30% спрямо предишната година. От 1 януари до 31 март 4 202 души са поискали статут на бежанци в България. „Но колко бежанци са се опитали да напуснат най-бедната държава в ЕС и да се отправят към Средна Европа - това не се съобщава”, коментира телевизионният канал.

В тази кореспонденция се казва още: „След затварянето на тъй наречения Балкански маршрут и след мерките, предприети в Егейско море, трафикантите търсят нови пътища към ЕС. Броят на нелегалните мигранти в България расте вече от месеци. Правителството в София все по-осезаемо се чувства изоставено от ЕС. Оградите по границите с Турция и Гърция не предоставят достатъчна закрила, казват в София. Въоръжени граждански отряди вече тръгнаха на лов за бежанци, а в отговор на усиления вътрешнополитически натиск българското правителство оповести издигането на още огради.”

И в „Билдцайтунг” става дума за новите огради и „ловците на бежанци”. Щефан Майер от ХСС казва пред вестника следното: „Сега София е длъжна ефикасно да охранява външната граница на ЕС. В краен случай може да помогне агенцията на ЕС „Фронтекс”."

Преди два дни пак „Билдцайтунг” публикува голям репортаж с текст, снимки и видеоматериал, разказващ за групите доброволци, които преследват бежанци в България. Главни действащи лица в репортажа са трима души с маски и с български трибагреници по дрехите си. Очевидно коментирайки тази публикация, евродепутатът от германския ХДС Елмар Брок казва пред „Билд” следното: „В държава от ЕС са недопустими такива частни граждански отряди, които излизат на лов за бежанци”.

"Българските граничари ни набиха, взеха ни всичко и ни върнаха обратно"

И вестник „Ди Велт” пише за тормоз срещу бежанците в България. В случая обаче извършители са не гражданските отряди, а полицията. В голяма статия за новите бежански маршрути вестникът между другото преразказва различни лични истории: „Когато за пръв път преминал българската граница, Ажуб Хан бил подложен на побой и върнат обратно. Българските граничари „ни набиха, взеха ни парите и телефоните, дори храната и дрехите, и ни прогониха обратно”, разказва мъжът. Младият афганистанец бил залавян четири пъти, преди на петия да успее да влезе от Турция в България. „Веднъж извадихме късмет, защото в патрула бяха включени и германски полицаи. Вярно, че пак ни върнаха в Турция, но поне не ядохме бой от българите”, казва Ажуб Хан пред „Ди Велт”.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8082

13

zonevd

20.05 2016 в 15:35

Munchо, ти колко мигранти прибра в къщи? Искаш ли още?

8082

12

zonevd

20.05 2016 в 15:27

Форума на focus.de
От 40 поста 38 одобряват действията на отрядите българи, така трябва да се охраняват границите.
Пишат на Меркел да взема пример.

6352

11

munchо

20.05 2016 в 13:54

"Българските граничари ни набиха, взеха ни всичко и ни върнаха обратно"

Ето това е България. Това е българската толерантност. Така в България се спазват човешките права и законите - самите държавни органи нарушават не само международните конвенции, но вътрешните закони на страната. Това е мародерство и безчовечност - да биеш и ограбваш бягащи от война хора и да ги връщаш обратно.
И затова сте на края на всички опашки. Заслужавате си го.

14751

10

Нострадамус

20.05 2016 в 13:25

Най-накрая ще потекат милионите към Бг. заради мангалите, за които Борисоф толкова много мечтае.

8285

9

Красимир

20.05 2016 в 13:01

И между другото велета как са децата на Меркел? добре ли са? строят ли джамийки, онождат ли жените ви? всичко по план ли е?

4359

6

ОФчар

20.05 2016 в 11:26

"Нашата полиция ни пази...", беше казал Веско Маринов при едно обилно изпотяване.

5918

4

Пешо

20.05 2016 в 10:54

Само да уточня -- имал е доблестта да се опита да се обеси...