Германският съд върна отнетото българско бебе на родителите му

OFFNews 04 март 2020 в 19:18 2165 0

Районният съд във Винзен, Германия, обяви, че приключва производството по гражданското дело по случая с взетото под закрила от германските социални служби българско бебе. Детето и майката могат да се върнат незабавно в семейното жилище.

Съдът получи възложената от него окончателна съдебно-медицинска експертиза на Съдебна медицина на университетската клиника в Епендорф, Хамбург. Няма доказателства, които да потвърждават първоначалната теза за насилие над детето.

Съдът съобщи на прокуратурата за основанията за своето решение. Може да се очаква, че в най-скоро време германските правоохранителни органи ще прекратят съответното наказателно производство.

"За щастливата развръзка заслуга имат включително българското посолство в Берлин, завеждащият консулската ни служба в Берлин Даниел Данов, почетният консул на България в Хамбург Герд-Винанд Имайер, както и водещи български неврохирурзи и детски травматолози" - обявиха от българското външно министерство.

Детето беше отнето, след като медици сигнализираха за евентуално насилие. След катастрофа бебето е претърпяло операция. Лекарският екип, извършил операцията, обявил, че е открил стар хематом.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови