Германия, Белгия и Словения с нови ограничения за пътуващите българи

OFFNews 30 октомври 2020 в 14:19 4827 0

Снимка Pixabay

Германското правителство обяви България за "високорисков район в условията на пандемия", което означава, че влизащите в Германия ще трябва да се подлагат на карантина, ако нямат отрицателен резултат от тест за коронавирус, предаде ДПА.

Белгия също промени условията за страната ни - районите Северозападен, Северен централен и Южен централен бяха преместени в „червена зона“ за пътувания към Белгия, в резултат на тази промяна цялата територия на България попада в „червената“ зона.

До 15 ноември пристигащите от „червена“ зона не подлежат на задължителен тест за коронавирус, освен при изразени симптоми за заболяване. В зависимост от отговорите им на въпросника за самооценка, приложен към формуляра Passenger Locator Form, пристигащите от „червена зона“ могат да бъдат поставени под задължителна 10-дневна карантина, за което ще бъдат уведомени с SMS.

С решение на словенското правителство към област Благоевград в т. нар. „червен списък“ на рискови за разпространението на COVID-19 региони в България са добавени и областите Разград, Сливен, София-град и Търговище.

Българските граждани от посочените области, които посещават Словения, следва да представят документ за отрицателен резултат от PCR тест за COVID-19 не по-стар от 48 часа преди влизането в страната. Документът трябва да е издаден от призната от Националния институт за обществено здраве на Словения лаборатория на държава-членка на ЕС или Шенген.

Непредставилите отрицателен тест подлежат на 10 дневна карантина. Тест може да бъде направен и след налагането на карантина, която отпада при негативен резултат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!