ГЕРБ предупреждава за чистка в Столична община

OFFNews 11 април 2024 в 11:45 1485 6

Георги Георгиев

Снимка БГНЕС/архив

Провежда чистка в Столичната община и в районните администрации. До момента са освободени от работа 325 служители, което е струвало на софиянци 1, 4 милиона лева за обезщетения, заяви Георги Георгиев, зам.-председател на СОС от ГЕРБ-СДС. 

С тези пари кметът можеше да построи поне 30 нови детски площадки в кварталите,  заяви Георгиев по повод чаканите повече от два месеца данни за уволнени служители на Столична община. Той добави: 

"Общо 325 експерти и редови служители в Общината са останали без работа, сред които под 10% са ръководните кадри. И защо беше всичко това - за да може 325 души от "правилните хора" на "Промяната" да бъдат назначени. Това става ясно от отговор на мои въпроси до кмета Терзиев и районните кметове от неговата коалиция."

Георгиев припомни, че в предизборната кампания Васил Терзиев нееднократно изрично е обещавал, че няма да има политическа чистка в общинската администрация.

"Това се оказа поредната лъжа. Шест месеца по-късно са освободени 325 служители или 1 милион и 400 хиляди лева обезщетения за заплати. Това означава, че 10% от служителите в общината са освободени, за да назначат други на тяхно място и всичко това е изцяло за сметка на гражданите и техните данъци. Над 10% са освободените и в районните администрации от кметовете на ПП-ДБ-СС. Разбира се, имаме и кмет рекордьор – кметът на Илинден, който гражданите издирват 3 месеца, през които той беше ту в отпуск, ту в болничен и в чужбина. Той е успял да освободи най-много хора и то от разстояние – 20 експерти срещу обезщетения от 70 хиляди лева. Ето това са прищевките за трудоустрояване на кадрите на "Промяната" в София. "Промяната" в София се превърна в бюро по труда”, заяви още общинският съветник от ГЕРБ-СДС.

"Има ли право кметът Терзиев да работи с негов екип – разбира се. Ръководният екип обаче, който е освободен, е 1% от общия списъчен състав на цялата администрация, или 10% от всички освободени. Всички останали са редовни чиновници и експерти, главни специалисти, юрисконсулти, счетоводители и прочее. Ей така, 325 души решили спонтанно да напуснат - за да не се води масово уволнение са им предлагани по няколко заплати, за да си тръгнат по своя воля. Ето това е лъжата на Терзиев от кампанията, че няма да прави чистка спрямо обикновените експерти", категоричен бе Георгиев и допълни:

"Когато фактите говорят и кметът на София трябва да замълчи пред истината. Особено когато е подписал документите."

В отговор на обвиненията заместник- кметът по финансите Иван Василев обясни, че изплатените обещетения са на стойност близо 728 хиляди лева. 

"Изплатените обезщетения за същия период са общо 727 880,40 лв. 296 000 от тях са за неизползван годишен отпуск от тези служители, които са освободени, 212 000 по закон за пенсиониране и 137 000 уговорено обезщетение в хипотезата по инициатива на работодателя, или средно на човек сме изплатили 6 856 лева", посочи Василев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

6

AlexT

11.04 2024 в 23:15

3 . Колко , струва производството на пушек равен на 5-10-15 скапани двигатели на леки коли допълнително ??
Печенето на кебапчета ли е най- важната дейност на Общината ???
Колко тарикате ,Георгиев ли беше, ГЕРБ фактора в Общината , с разрешение дадено 2 седмици преди местните избори ??

-1395

5

AlexT

11.04 2024 в 23:13

2. Парадоксът е, че въздухът на булеварда ‘’Свети Георги Софийски’’ /срещу Военна болница /,е по-чист , от този отзад- при градините, когато не се печат кебапчетата.. !!
Това е положението..Интересът на един кебапчия, за миналото герберско управление/ фандъчка / , е по-важен и от детската градина/ родителите на децата си мислят, че децата им не гълтат дим, докато са на работа / , ,хората живеещи там и т.н...,,
Като минавам, даже, миризмата –пушекът ‘’плува’’ и на 50-100 метра-към входа на Военна болница ..
Алооо,архитектите, ‘’новите’ кметчета- на район ‘’Красно село’’ и Стлична община – колко ни струва това удоволствие, този ‘’подарък’’ от ГЕРБ - да има дим, пушек и миризми ,дори в събота !! Колко ? 100-200-300 кебапчета, 50мазни гърдички, пържоли- 20-30-100 ?? Колко , струва производството на пушек равен на 5-10-15 скапани двигатели на леки коли допълнително ??
Печенето на кебапчета ли е най- важната дейност на Общината ???
Колко тарикате ,Георгиев ли беше, ГЕРБ фактора в

-1395

4

AlexT

11.04 2024 в 23:11

Няма сила, която да спре това ! Величието на архитекти и отдели в район ‘’Красно село’’ и Столична община / наистина 2 седмици преди местните избори започна всичко /,е непоколебимо, неоспорвано и стабилно, бетонно !
Улица ‘’Яков Крайков ‘’..
На 5 метра от двора на Детска градина , на 10 метра от друга детска площадка, на 20 метра от прозорците на блокове, пуши, бълва дим, една кебапчийница!? Сменено предназначение на магазин- вече пече всичко- с лой или без лой, гърдички, пържоли и т.н..Минаваш и кепенците са пуснати,/около 11 часа преди обед /, но димът си излиза, мирише и номерът е да се чудиш от къде е ?? Селски номера – затворено, но ‘тайно се пече – демек не сме ние замърсяващите въздуха в центъра на София / не стигат колите , но и трябва допълнителна ‘’грижа’’- за въздуха ! Разбира се, има пет кюнеца- които били инсталация за ‘’пречистване ‘ на дима ,но димът не се дава ! Парадоксът е, че въздухът на булеварда ‘’Свети Георги Софийски’’ /срещу Военна болница /,е по-чист ,

-1650

3

ob1

11.04 2024 в 15:11

Да преведа: изритани са 300 калинки и се спестяват едни 6.4млн (сметката е направена от user4eto по-долу).
Аз проблем не виждам.
На ехидното интригантче жорко георгиев тъпотиите за 30 нови детски площадки - що не ги направихте през всичките си години крадливо управление, бре?

14469

2

случайно прочетох

11.04 2024 в 14:23

Браво на Терзиев!
За "мъдреца" от Раднево, край нямат махленските му интриги!

723

1

user4eto

11.04 2024 в 12:14

Както всички знаем в раздутата администрация на бойко, има хора дето се чудят какво да правят по цял ден. Знам и как други работят с клиенти.
Дори и да е вярно това, е за адмирации. А всеки който може да прави сметки, нека приблизително да прегледаме за какво става реч.
325 по 2 бона заплата = 650 000лв се пестят на месец.
За една година 7,8 милиона.
Какво са на фона на 1,4 за обезщетения еднократно.
А с тези 7,8млн, би ли ми казал гербаджията какво и колко можеше да се построи и ремонтира?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки