Георги Дерменджиев пред Nostrabet: Работата в Левски е специфична, феновете отново ще се сплотят

OFFNews 16 юни 2023 в 10:13 722 0

Георги Дерменджиев
Георги Дерменджиев

Бившият национален селекционер, Георги Дерменджиев, даде ексклузивно интервю за сайта Нострабет. Той хвърли поглед към изминалото първенство в efbet Лига, заявявайки, че титлата на Лудогорец е заслужена. Специалистът не пропусна да отличи и фактът, че по-голямата конкуренция в битката за първото място ще подейства положително на целия роден футбол.

Дерменджиев отчете, че новият треньор на Левски, Николай Костов, има добра визитка, но и че работата на „Герена“ винаги е специфична и осеяна с доста подводни камъни. Бившият наставник на „сините“ изрази надежда, че разделението между феновете ще остане в миналото и всички ще застанат плътно зад отбора отново.

Здравейте, господин Дерменджиев! Лудогорец успя да грабне по инфарктен начин титлата в края на миналия сезон. Заслужено ли „зелените“ отново са шампиони?

Щом са първи, значи е заслужено. Да, до последно разликата беше една точка с ЦСКА, но важното е, че тимът отново е шампион.

Какво беше в основата на спечелената титла, въпреки големите колебания по време на първенството?

Като се върнем назад и разгледаме внимателно първенството наистина имаше залитания. Важното обаче е, че всичко завършва добре. Те отново са шампиони и за това допринесе рутината и сплотеността в рамките на клуба.

Видяхме изходящ трансфер на Игор Тиаго. Какво трябва да промени тима, за да не е толкова инфарктна борбата догодина?

Аз не мисля, че трябва да се набляга на това, че титлата се е извоювала в последния момент, тъй като това се случва навсякъде. Говори, че е имало добра конкуренция, което е позитивно. Не мога да съм категоричен какво точно трябва да се промени, защото това е клуб, който си има треньор и екип, който ще направи анализ на целогодишното представяне. Ще повторя, че когато има конкуренция в първенството, това е по-хубаво и за родния футбол генерално.

За ЦСКА навярно кампанията може да се сметне като успешна. Каква е оценката Ви за работата на Саша Илич след първите му 12 месеца начело?

Аз мисля, че ЦСКА много методично вървяха крачка по крачка и си вземаха мачовете. Това е важно, за да може отборът да придобие рутината, за да се бори за титлата. Тези неубедителни победи, както се казва, носят точков принос и това вдъхва увереност на играчите. Така те придобиват вяра и стават все по-гладни за още успехи. Самият треньор също очевидно познава играчите си добре, така че неговият принос е голям за това ЦСКА да се бори до последно за титлата.

Паузата между двата шампионата е много малка, за разлика от други сезони. Как ще се отрази това на отборите?

Беше тежко изминалото първенство, тъй като имаше и други паузи около Световното, което наруши ритъма. Ще се изисква много, много високо ниво на интелект на треньорските екипи на отборите, за да може те хем да са добре подготвени за старта, хем да може да играят на високо темпо през цялата година.

Очаквате ли тази забързана подготовка да се отрази и на представянето на родните клубове в Европа?

Европейските мачове винаги са били на тези дати, така че тимовете, които участват в тях, трябва да обърнат допълнително внимание на състоянието на играчите си, за да се представят достойно и да влязат в груповите фази.

Имаме новак в Европа – ЦСКА 1948. Смятате ли, че този тим има необходимия потенциал за силна европейска кампания?

Моето мнение е такова, че този проект много бързо се разви. Това е голям стимул за клуба, че ще се участва в евротурнирите. Мисля, че те ще имат възможност добре да преценят времето, с което разполагат, за да се подготвят максимално добре и да са на ниво в Европа.

Имаме нов треньор в Левски – Николай Костов, може би изненадващо име начело. Какво може да очакваме като стил от него и какви са наблюденията ви върху работата на този специалист?

Левски има политика, която се ръководи добре от Наско Сираков. Те са се спрели на български треньор. Мога да кажа като наблюдения върху кариерата на Костов, че тя е успешна. Той е работил много и извън България, където е доказал себе си. Дано се докаже и в Левски, където работата е доста специфична.

Продължава да има едно леко разделение между фенове и клуб. Как може един треньор да превъзмогне подобно нещо, като знаем колко важна е оценката на „сините“ привърженици?

Треньорът може да спечели феновете само с победи и успешна работа. Мисля, че привържениците са много всеотдайни, помним, че в един момент Левски изобщо съществуваше единствено заради тях. Вярвам, че отново ще се намери правилната формула, за да се постигне необходимото обединение.

Имаме дебютант в първенството – Крумовград. Имате ли наблюдения върху този състав и как оценявате шансовете му за спасение?

Всеки клуб, който влиза в efbet Лига има определена надежда за оцеляване. Лично аз имам прекалено малко наблюдения върху тима на Крумовград и не съм видял и необходимата селекция до момента. Може би ще се отрази негативно, че в началото няма да се играят домакинските мачове в Крумовград. Не мога да дам определено мнение за отбора. Ще се види дали имат сили за спасение по време на идващите седмици.

Да погледнем и финално към националния отбор. Може ли да очакваме подем в представянето с оглед на включването на Ивайло Чочев в състава?

Като българи всички се надяваме да има подобрение в националния отбор. Има раздвижване, с оглед на селектирането на няколко силни играчи, които попаднаха в плановете на националния селекционер. Пожелавам им успех оттук насетне, но трябва да сме търпеливи, ако искаме националният ни тим да се върне там, където е бил преди известно време.

Може ли напрежението да се окаже решаващ фактор за мача в Белград?

В сръбския тим наистина има 5-6 човека, които предварително се смята, че няма да са в състава. Отборът ни е млад. Видя се, че в контролите, в които няма напрежение, момчетата загатнаха за добри възможности. По време на официалните мачове обаче сякаш товарът върху плещите дойде в повече. Пак повтарям – не трябва да хокаме играчите, а трябва да сме търпеливи, за да може те да израснат. Тези мачове ще им помогнат, за да придобият необходимия опит.

Имаше слухове за евентуално уволнение на Кръстаич при негативен развой на следващите два мача. Би ли било поредното контрапродуктивно решение това?

Мисля, че е напълно вярно това. Няма как треньорът да направи чудеса с играчите. В момента България разполага с тези състезатели. Взето е решение да има определено подмладяване и трябва да му се даде време, за да може тези момчета да израснат. Те обаче не може да се подобрят за 2-3 мача. Ако го сменим и дойде друг човек, то гарантирам, че резултатите няма да се подобрят по никакъв начин.

И за финал, господин Дерменджиев – може ли да Ви видим и Вас скоро край страничната линия на някой отбор?

Да, има очакване и разговори. Ще видим докъде ще стигнем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!