'Генералът се пошегува. 6000 студенти да се готвят да пътуват до Щатите!'

OFFNews 01 април 2020 в 11:50 7627 6

Въпрос: Хиляди студенти се готвят да пътуват на бригади в САЩ в края на май. Възможно ли е...?

Отговор: Хиляди студенти не се готвят да пътуват никъде – това е моят отговор.

Така реагира на брифинг преди дни ръководителят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. А дали наистина не се готвят? Според Светлан Данев от Асоциация на агенциите за международен културен обмен генералът просто се е пошегувал. Той твърди, че 6000 български студенти са напълно готови, „на нисък старт за заминаване“ и не се страхуват от това, че САЩ в момента е в центъра на разпространение на коронавируса.

Данев коментира въпроса в интервю за bTV, провокирано от думите на генерал Мутафчийски.

„На базата на наложената стилистика, бих казал: 6000 студенти да се готвят да пътуват до Щатите, тъй като програмата не е отменена, просто е отложен нейният старт с 13 дни, което прави възможно тяхното пътуване от 14 май“, заяви Данев.

„Програмата е регулирана от Държавния департамент, което е правителството на Щатите, и всъщност на тази база ние нямаме притеснение, тъй като оттам няма отказ тази програма да бъде организирана. Политиките на Държавния департамент фактически се провеждат от спонсориращите организации и от работодателите“, допълни той.

На въпрос за бъдещи откази от американска страна той отговори:

„Американците в предната криза показаха невероятен рефлекс за мобилизация, тъй като бяха призовани през 2008-2009 г. да подкрепят местния бизнес и ние очакваме, че нещо такова ще се случи и през тази година, тъй като всички проучвания показват, че пикът на вируса ще отмине някъде към края на април – началото на май и поради тази причина очакваме един много силен и успешен сезон. Работодателите очакват с нетърпение студентите. Ние сме в непрекъснат контакт с тях. Те казват, че няма проблем със сезона за момента, с откази на туристи за пътуване – тъй като повече от студентите работят в областта на туризма. Студентите също са готови да заминат“.

По думите му процедурата по заминаването им е приключила. „Те са получили необходимите документи за кандидастване за виза, голяма част от тях са получили и своите визи, купили са самолетните билети и буквално са на нисък старт за заминаване.“

А платеното от тях е по около 1500 долара, колкото струва едно заминаване, вкл. със самолетния билет и таксата по програмата.

„Ние, от асоциацията, възприехме шеговития тон на професор Мутафчийски и нямахме и намерение за реакция, но в следващите минути буквално ни подгряха телефоните и имейлите, социалните мрежи с въпрос: „Вярно ли е, че програмата е отменена?“. Пак казвам: не, програмата не е отменена, ще се пътува и е много важно да се знае, че когато от едно такова високо място се прави дори с шеговит тон едно такова изказване, то може да всее паника сред хората“.

Факт е, че много авиокомпании са спрели полетите си под натиска на пандемията. Според Данев такъв въпрос също не стои: „Авиокомпаниите поддържат своите полети и самолетни билети се издават абсолютно нормално, особено за презокеанските полети. Нямаме никакъв проблем. Все пак извънредното положение и в България, и в другите страни е предвидено да приключи в средата на април, така че всички се надяваме на успешен сезон“.

Никой обаче не е гарантирал, че извънредното положение няма да бъде удължено.

Данев наблегна и на парите, които ще се влеят в българската икономика след връщането на студентите от бригади в САЩ:

„От асоциацията отчитаме, че нормално този брой студенти вкарва в българската икономика около 100 милиона лева. Това става септември – октомври, а точно тези средства ще са безкрайно необходими за вече страдащия малък и среден бизнес, защото студентите са нормални ползватели на кафета, фитнеси, фризьорски салони, така че тези пари ще отидат точно там, където ще има необходимост от тях.“

А има ли откази? „Много малко откази има. Бих казал, че студентите са едни от най-смелите български граждани, които не се притесняват от коронавируса и чакат с нетърпение да прекарат едно успешно лято.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

6

Човека

01.04 2020 в 14:22

Това пъвоаприлска шега ли е дето сте го публикували? Ако не е, и господ не може да ни опази с такива дебили като този.

3000

5

Неук

01.04 2020 в 14:02

Генералът не се шегува. Към момента важи заповед на Тръмп за забрана на прием на граждани освен такива на САЩ прибиращи се в страната. Пикът според техните изчисления ще бъде нейде след средата на май. Забраната ще падне след средата ,а може и края на юни, но само за бизнес пътувания. Бригадирското движение в главата на сребролюбеца от снимката няма да се осъществи в мащаба, който си мечтае. В България има извънредно положение и Генералът може да каже , че няма да пътуват. Просто правителството трябва да го потвърди, което както е видно досега, се случва безпрекословно.

5784

4

Бабатунде

01.04 2020 в 14:02

"тъй като всички проучвания показват, че пикът на вируса ще отмине някъде към края на април – началото на май ".

Ей бастун, всички завършили прави по презумция сте утайки, без капка чувство за морал, а само за пари мислите ?
Осъзнаваш ли, че тези проучвания бяха преди САЩ в рамките на няколко дена да минат Китай по болни и починали ?
Имаш една приказка "тия пари за хапчета да ги дадеш", дано не те сполети, но се замисли ! Боклук !

12392

3

мгергов

01.04 2020 в 13:34

Едва ли генералът се е шегувал. Ако студентите заминат на бригада в средата на май, всички мерки досега ще се окажат безсмислени.

4010

2

баба Гацка

01.04 2020 в 13:29

Не разбирам какви мерки, какви пет лева прилагаме, за ограничение на заразата, ако студентите могат да си щъкат до щатите, сезонни работници да ходят по разни страни, а после да се връщат тук и да сеят зараза.

3767

1

Име на профила

01.04 2020 в 12:48

Сметки без кръчмар. Дори на този "бизнесмен" да не му пука за здравето на студентите - с това, което се случва в Ню Йорк като нищо ще затворят границите.