Ген. Мутафчийски: Ушийте си маски, трипластовата е по-ефективна от тези в аптеките

OFFNews 13 март 2020 в 10:24 56417 4

Снимка Александра Маркарян

Нужни са механизми за контрол на поставените под карантина. Тя се нарушава масово и подпомага разпространението, заяви шефът на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

По думите му наказанието при неспазване на самоизолацията в Израел е 7 години затвор, в Гърция - 2, в Русия -3. 25 дела за нарушаване на карантината са заведени в Румъния до този момент.

Според шефа на оперативния щаб контролът е и гражданска отговорност. "Как ще реагирате, ако видите, че съседите ви, които са пътували в рискова държава, излизат навън и се разхождат?", попита той и призна, че благодарение на медиите е постигнат "огромен успех", тъй като хората са станали значително по-предпазливи и спазват изискването за социална дистанция.

Има тенденция и към намаляване на потока пътуващи зад граница. Вчера през КПП-тата са преминали едва 300 души, а само преди дни са били 12 000. Това е безпрецедентно, коментира Мутафчийски. 

Никой в света не знае какви са резултатите от една или друга мярка, но ограничаването на контактите забавя разпространението на заразата. Това освобождава от натиск здравната система и дава възможност да се разработи лечение или ваксина, коментира професорът.

Епидемията

Целта на мерките, които се предприемат, е да се снижи пикът, през който минават най-засегнатите държави до момента. Развитето на разпространението при нас е аналогично с другите държави. Първоначално е леко, постепенно се появяват все повече случаи. Ние сме в началото на кривата, преди да избухне, обясни шефът на оперативния щаб и уточни, че за пречупване на епидемията все още не може да се говори, но целта е кривата на заболеваемостта да не е толкова стръмна.

Извънредни мерки в здравната система

Законодателството, което урежда трудовата дейност на медиците, трябва спешно да се актуализира, предвид новата ситуация, каза проф. Мутафчийски.

Проблемът е, че лекари с други специалности, в момента нямат право да лекуват инфекциозно болни.
"Аз, като хирург, не мога да лекувам такива болни, но в извънредна ситуация е необходимо разширяване на правомощията. Ние във ВМА изменихме някои наши вътрешни наредби, за да можем да поемем тези пациенти.
Не е дребен проблем в такава критична ситуация, не всеки проявява достатъчно отговорност и себеотрицание", каза още той.

Проф. Мутафчийски коментира и липсата на предпазни маски в аптеките: Положението с маските у нас е същото като в цял свят. "Една ушита вкъщи трипластова маска е 10 пъти по-ефективна от хирургичните маски, които се продават в аптеките. Колко души с ушити маски сте видели по улиците? Аз например имам трети разряд по шивачество и мога да си ушия", съобщи генералът. 

Ситуацията в региона и по света

Динамична е картината на разпространение на коронавируса в региона. В Словения новите случаи са 42, в Хърватска - 8, в Сърбия - 6, в Румъния - 15, в Гърция - 12, в Босна и Херцеговина - 5, в Албания - 5, с един смъртен случай.

Тревожна е статистиката за Италия, където броят на заразените надхвърли 15 000. На второ място е Иран с 10 000, в Южна Корея случаите са близо 8000.

Испания съобщава за над 3000 заразени, Франция и Германия са с 2700-2800 потвърдени положителни, Швейцария и Норвегия са с по 800, Япония - 691 и Швеция  с 687.

В Китай регистираха само 21 случая, което безпрецедентно от началото на епидемията там, съобщиха от националния оперативен щаб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

4

Бухльо

14.03 2020 в 00:03

А който няма разред по шивачество? Вместо да се майтапите с хората, да бяхте организирали внос и производство на маски, още като стана ясно за размера на епидемията в Китай. Толкова ли беше трудно, да се предвиди, че ще дойде?
Ама нали сте все от щаба на пожарникаря, чакате да пламне и тогава пробвате да гасите.

11671

3

безпартийна

13.03 2020 в 12:00

И няма как трипластовата маска да не е по-ефективна от тези в аптеките. Защото в аптеките просто няма маски.

11671

2

безпартийна

13.03 2020 в 11:54

Полезно би било ген. Мутафчийски да публикува някъде кройка на предпазна маска. Не се шегувам.

17156

1

aviatora

13.03 2020 в 10:58

Ушийте маска на главната мутра в МС и го научете да си я слага не като бандит!!!