Ген. Димо Гяуров: Трябва да се намали броят на охраняваните от НСО

OFFNews 25 август 2021 в 09:09 1714 0

„Има нужда от по-дълбока промяна на Закона за НСО. Не съм сигурен, че промените в службата ще се случат. Има три проекта на трите партии на протеста. Този на „Има такъв народ” е най-качествен. Аз не вярвам, че технологично е възможно да бъде направена тази промяна, защото не давам повече от две седмици живот на този парламент”. Това заяви пред Нова телевизия бившият шеф на разузнаването ген. Димо Гяуров.

По думите му е абсолютно логично да се намали кръгът от охраняваните от НСО лица.

„Личи известно заяждане, дори в мотивите на законопроекта. През годините този списък нарасна неимоверно много. По-важното е, че имаме служба мастодонт, която е пряк наследник на комунистическите традиции. Такива служби в Европа няма. В България така наречените ВИП персони гледат на охраната като част от престижния образ”, посочи Гяуров, като допълни, че заплахите през годините се броят на пръсти.

Според него в момента има триализъм в режимите на охрана.

„С промените в Закона за МВР от миналата година се създаде една нова дирекция, която обедини „Жандармерията”, „Борба с терора” и други, на която се даде възможност да охранява недефиниран кръг лица по наредба на вътрешния министър”, каза още Гяуров.

С това, че ще се премахнат от списъка министрите, членовете на президентската администрация и кмета на София Гяуров смята, че няма да се решат кой знае какви проблеми и няма да се спестят много пари.

Той коментира и полицейското насилие под колоните на Министерския съвет по време на антиправителствените протести.

„Безобразие. Страхотно безобразие. Твърдя, че може да се говори за наличие на данни за престъпление от страна на полицейските служители. Може би има данни за средни телесни повреди”, допълни той.

Като „спотайване и укриване на истината” той определи реакцията на правоохранителните органи след случилото се на протестите.

„Полицията има право да използва специални средства и сила, докато сломи съпротива или преустанови нападение срещу себе си. Оттам нататък няма право да пипне задържания с пръст. Това да биеш вързан човек е…”, заключи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови